Vuurwerkangst

leder jaar rond de jaarwisseling is angst voor vuurwerk bij katten weer een groot probleem. Ze kunnen ontzettend bang zijn voor de harde knallen van het vuurwerk. Voor eigenaren krijgt de jaarwisseling daardoor een vervelende bijsmaak. Het gevaar van vuurwerkangst is, dat wanneer het onbehandeld blijft, de angst zich kan uitbreiden naar angst voor andere harde geluiden, bijvoorbeeld het dichtklappen van een deur of het geluid van onweer.
Royal Canin Calm Royal Canin Calm

Hoe komt het dat onze huisdieren soms zo bang zijn voor vuurwerk ?

De angst kan aangeboren zijn of aangeleerd. Veel mensen troosten hun kat als ze bang zijn voor de luide knallen. Dit is echter verkeerd. Uw huisdier ervaart het troosten (aaien, zachtjes toespreken) namelijk als een beloning. Dit geldt in meerdere mate voor de hond als voor de kat.

  • Houd uw dier in een vertrouwde omgeving(de woonkamer) en doe de gordijnen dicht.
  • Houd deuren en ramen gesloten.
  • Om onze patiënten te kunnen kalmeren bij vuurwerk gebruiken wij alprazolam tabletten. Deze tabletten werken nog beter stress verlagend en minder versuffend dan valium. Bij stoffen als acepromazine (wat voorheen ingezet is geworden) is gebleken dat dit de gevoeligheid voor geluid juist versterkt.
  • Feliway-verdampers nemen stress weg bij de kat. De verdamper gaat in het stopcontact en verspreidt geruststellende feromonen. Feromonen zijn geurstoffen waar soortgenoten rustig van worden. Wij mensen kunnen ze niet ruiken. Ze zijn veilig en dus niet schadelijk voor de mens.
  • Medicate: Het beste is om minimaal 3 weken voor oud & nieuw met tabletten te starten die stress verlagen (Clomicalm). Clomicalm is een stress verlagend middel en begint na drie weken pas echt goed te werken! Na deze drie weken is de hoeveelheid medicijn in het bloed hoog genoeg. Voorheen gebruikten wij valiumtabletten (werzame stof: diazepam). Hierdoor wordt uw huisdier wel suf en slaperig. Het effect is ook van korte duur. Vroeger werd vaak acepromazine voorgeschreven, maar uit onderzoek is echter gebleken dat acepromazine de gevoeligheid voor geluid juist vergroot.

Zorg er absoluut voor dat uw  kat de hele dag (31 december) niet kan ontsnappen naar buiten toe. Katten die buiten lopen en schrikken van vuurwerk kunnen gedesoriënteerd raken, waardoor ze letterlijk de weg kwijt zijn en niet meer naar huis komen. Ook is het laten chippen van uw huisdier voor dit soort gevallen een goed idee.