Hartaandoeningen

Ons hart is de motor van ons lichaam; het pompt het bloed door onze bloedvaten en zorgt er zo voor dat alle organen en alle cellen van zuurstof en voedingstoffen worden voorzien, dat organen met elkaar kunnen samenwerken en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Helaas is het hart ook aan slijtage onderhevig en kunnen er op latere leeftijd klachten ontstaan. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Naast slijtage klachten zijn er uiteraard ook aangeboren en genetische afwijkingen, waardoor het hart niet optimaal kan functioneren.

Anatomie

Het hart bestaat uit 4 ruimtes:

  1. de linker en rechter boezem
  2. de linker en rechter kamer
  3. De linker en de rechterhelft worden gescheiden door het schot, waardoor links en rechts niet direct met elkaar in verbinding staan.
  4. Tussen de boezem en de kamer zitten kleppen die ervoor zorgen dat er genoeg druk op gebouwd kan worden in de desbetreffende ruimte, zodat het bloed met genoeg kracht door het lichaam rond gepompt wordt. In de bloedvaten naar de longen (longslagaders) en naar het lichaam (hoofdslagader) zitten ook kleppen.

Hoe stroomt het bloed door het lichaam heen?

vanuit het lichaam komt het bloed in de onderste en bovenste holle ader vlak voor het hart komt dit bloed samen en komt in de rechterboezem terecht vanuit de rechterboezem gaat het via de kleppen naar de rechterkamer de rechterkamer pompt het bloed door de kleppen naar de longslagaders zodat het bloed naar de longen gaat in de longen gaat het bloed langs de longblaasjes zodat er zuurstof aan het bloed wordt toegevoegd het bloed wordt in de longen weer verzameld in de longader de longader mondt uit in de linkerboezem vanuit de linkerboezem gaat het via de kleppen naar de linkerkamer de linkerkamer pompt het bloed via de kleppen naar de hoofdslagader die het bloed naar de organen in het lichaam transporteert

hart

Problemen met het hart

Zoals vermeld zijn er verschillende soorten problemen met hart. De meest geziene problemen zijn lekkages bij de kleppen, waardoor bloed terugstroomt naar de vorige ruimte en het hart harder moet werken om dat teruggestroomde bloed toch rond gepompt te krijgen. Het hart wordt dan dus overbelast. Al naar gelang welke klep er lekt, treden er verschijnselen op zoals bijvoorbeeld snel moe zijn, minder fit, hoesten, algeheel ziek zijn etc.

Een ander veelvoorkomend probleem met het hart zijn ritme storingen. Dit houdt in dat de hart tonen elkaar niet regelmatig opvolgen en dit is tgv een veranderde/verstoorde prikkel geleiding over de hartzenuwen. Verder onderzoek bij harklachten zijn onder andere röntgen, echo en/of ECG (electrocardiogram).