Castratie kater

Een veelvoorkomende ingreep bij katers is de castratie. Hierbij worden er twee sneetjes in de balzak gemaakt en worden de balletjes (testikels) verwijderd. Het zakje wordt niet gehecht want deze groeit vanzelf binnen enkele dagen dicht. De meeste katers hebben niet of nauwelijks last van de ingreep en rennen dezelfde nog vrolijk rond.
Royal Canin Neutered Satiety Balance Royal Canin Neutered Satiety Balance

Waarom castreren?

De belangrijkste redenen waarom de meeste katers worden gecastreerd zijn:

  • Tegen het sproeien: als katers in de puberteit komen (vanaf ongeveer een half jaar leeftijd), beginnen ze vaak met sproeien in huis. Dit zorgt voor een onaangename penetrante lucht. Katers sproeien om territorium af te bakenen. Ze sproeien dan ook tegen muren, meubels en deuren. Als ze het eenmaal doen, blijven ze vaak sproeien. Als u niet wilt dat uw huis ondergesproeid wordt met deze vieze geur, laat dan uw kater castreren.
  • Om weglopen te voorkomen: ongecastreerde katers gaan soms zwerven en lopen van huis weg. Soms komen ze enkele dagen niet thuis. Een castratie helpt tegen het wegloopgedrag.
  • Tegen het vechten met buurtkaters: ongecastreerde katers vechten vaak met andere katers in de buurt. Hierdoor kunnen ze verwondingen en abcessen oplopen. Ook ziektes als kattenaids (FIV) en het katten leukemie virus (FeLV) worden door vechten overgebracht (als gevolg van speekseloverdracht bij het bijten).
  • Voorkomen dat er voor (ongewenst) nageslacht wordt gezorgd. Er zijn al erg veel katten en in Nederland en iedere zomer zitten de asiels weer overvol met katten en jonge kittens. Een ongecastreerde kater zal buiten krolse poezen dekken. Dit zijn zowel huiskatten die nog niet gesteriliseerd zijn, maar ook wilde poezen. In het kader van het beperken van de hoeveelheid wilde katten en nieuwe kittens, is het wel zo netjes om uw kater, indien deze buiten komt, te laten castreren.
  • Hypersexueel gedrag (rijden): sommige katers gaan net als reutjes op dieren, voorwerpen of zelfs mensen “rijden”. Dit kan uiteraard erg vervelend zijn.

De castratie kan vanaf dat ze een half jaar oud zijn. We adviseren om langer te wachten indien dit mogelijk is, tot ze zoveel mogelijk uitgegroeid zijn (een jaar oud). Op het moment dat ze beginnen met sproeien in huis, belt u gelijk voor een afspraak en dan castreren we hem zo snel mogelijk.

Hou er rekening mee dat uw kater nuchter dient te zijn voor de operatie. Hij mag wel drinken maar niet eten op de dag van de ingreep. Na de castratie ontvant u één gratis zak Royal Canin Neutered Satiety Balance. Deze voeding zorgt ervoor dat uw kat ook na de castratie mooi op gewicht blijft en voorkomt de aanmaak van blaasstenen.