Borreliose (Ziekte van Lyme)

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bepaalde soort bacterie, genaamd Borrelia Burgdorferi. De bacterie wordt overgebracht door de Ixodes-teken door hier in Nederland voorkomen. Zowel mensen, katten & honden kunnen besmet raken met de Ziekte van Lyme. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 20 tot 40% van de teken in Nederland besmet is met de borrelia bacterie. Alhoewel veel katten in een gebied waar Lyme voorkomt blootstaan aan de bacterie (via teken), ontwikkelen maar weinig katten ziekte als gevolg hiervan.

Wat zijn de symptomen ?

Indien een kat ziekteverschijnselen krijgt van de Ziekte van Lyme, dan treden er in het algemeen vage klachten op:

  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Wisselende kreupelheid
  • Nierproblemen (ontstekingen)

Indien deze symptomen voorkomen i.c.m. een hoge waarde van antistoffen in het bloed, dan is het waarschijnlijk dat de kat de Ziekte van Lyme heeft.

Is de Ziekte van Lyme te behandelen ?

Ja, de Ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica gedurende een lange periode (2-4 weken). Het kan echter gebeuren dat het niet helemaal lukt de bacterie te doden. Het kat is dan “persisterend geïnfecteerd´. Dat wil zeggen: de kat is nog drager van de ziekte, maar heeft er geen verschijnselen van. Deze verschijnselen kunnen wel terugkeren als de weerstand van het dier daalt (bij ziekte, of bij het gebruik van bepaalde medicijnen).

Wat kan ik eraan doen om een besmetting te voorkomen ?

  • Controleer uw kat dagelijks op teken. Voel hem van voor tot achter na. Bij langharige katten is dit uiteraard moeilijker dan bij kortharige.
  • Als u een teek vindt, verwijder deze dan meteen met een tekentang. Niet met alcohol of een pincet, want dan loopt u het risico dat de kop achterblijft.
  • Zorg altijd voor een goede bescherming tegen teken. In Nederland vooral in de zomer. En zeker als u de hond  meeneemt op vakantie.

Wat voor soort beschermingsmiddelen zijn goed ?

Pipetjes in de nek geven goede bescherming. Ze beschermen uw kat een maand tegen teken. Een tekenband voor de hond geeft tot 8  maanden bescherming.

Het anti-tekenmiddel wordt onder de huid verspreid. Indien een teek zich vasthecht, dan zuigt hij met het bloed het anti-tekenmiddel mee naar binnen. De teek gaat pas na 24-48 uur zuigen dood.  De ziektes worden in het algemeen na 2-3 dagen doorgegeven, dus dan is de teek er al vanaf. Maar hoe eerder de teek verwijderd is, hoe beter.