delen via:

Vuurwerkangst

Ieder jaar rond de jaarwisseling is angst voor vuurwerk bij honden weer een groot probleem. Ze kunnen ontzettend bang zijn voor de harde knallen van het vuurwerk. De jaarwisseling krijgt zo voor eigenaren een vervelende bijsmaak. Het gevaar van vuurwerkangst is, dat wanneer het onbehandeld blijft, de angst zich kan uitbreiden naar angst voor andere harde geluiden, bijvoorbeeld het dichtklappen van een deur of het geluid van onweer.

Uit studies is gebleken dat het negeren van de hond op het moment van stresssituaties zelfs averechts werkt, troosten mag dan ook wel. Wanneer de hond behoefte heeft om bij u te liggen is dit geen probleem. Probeer hem met opgewekt gedrag af te leiden.

Vuurwerk

U kunt zelf er ook het nodige aan doen om de jaarwisseling voor uw huisdier zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit begint al met een goede voorbereiding:

 • Zorg ervoor dat uw hond lekker moe is op de dag van de jaarwisseling. Maak bijvoorbeeld overdag een lange wandeling (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk af gestoken wordt).
 • Geef uw dier veel afleiding door middel van bijvoorbeeld spelletjes of kauwstaven. Het beste is om hier al ruim op tijd mee te beginnen.
 • Sluit de gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Zet de tv of radio aan. Let hierbij op dat het geen programma’s zijn met luide geluiden.
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en doe gewoon de dingen die u normaal ook doet.
 • Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door aanwezig te zijn op het moment dat deze angstig is.

Naast deze tips hebben we ook een aantal middelen in ons assortiment die u kunt inzetten bij milde angstklachten:

 • Adaptil (Dog Appeasing Pheromone) & Feliway-verdampers nemen stress weg bij respectievelijk hond en kat. De verdampers gaan in het stopcontact en verspreiden geruststellende feromonen. Feromonen zijn geurstoffen waar soortgenoten rustig van worden. Wij mensen kunnen ze niet ruiken. Ze zijn veilig en dus niet schadelijk voor de mens. Naast de verdampers zijn er voor de hond ook halsbanden verkrijgbaar met dezelfde werking.
 • Adaptil tabletten: De Adaptil tabletten bevatten een combinatie van natuurlijke werkzame stoffen, GABA, L-theanine, L- Tryptophan en B-Vitamines. Deze tabletten werken snel en geven een tijdelijke geruststelling bij stressvolle situaties zoals bij vuurwerk.
 • Zylkene Chews: Deze smakelijke koekjes bevatten de stof Caseïne wat wordt afgeleid van een natuurlijk melkeiwit dat honden en katten helpt te ontspannen, zonder dat er risico is op versuffing of gewenning.
 • Royal Canin Calm dieet: Deze brokvoeding verkrijgbaar voor zowel de hond als de kat kan ingezet worden in tijden dat honden en katten veel stress (vuurwerkangst) ervaren.

Voor alle bovengenoemde middelen geldt dat hiermee tijdig begonnen dient te worden voor een optimale werking!

Zylkene Chews

In het geval van erge vuurwerkangst kunt u er ook voor kiezen om in overleg met een van de dierenartsen met medicatie te starten.

Clomicalm

Het beste is om minimaal 3 weken voor oud & nieuw met tabletten (Clomicalm) te starten die stress verlagen. Clomicalm is een stress verlagend middel en begint na drie weken pas echt goed te werken! Na deze drie weken is de hoeveelheid werkzame stof in het bloed hoog genoeg.

Pexion

Wanneer u slechts enkele dagen medicatie wenst te gebruiken dan adviseren wij Pexion tabletten. Dit diergeneesmiddel is sinds 2019 geregistreerd voor angst- / lawaaifobie.

Het is mogelijk dat uw hond na de eerste toediening wat wankel gaat lopen en veel gaat slapen. Het lichaam zal aan het middel moeten wennen, bij een volgende gift zouden de bijwerking veel minder moeten zijn.

Om het beste resultaat te krijgen tijdens het vuurwerk dient u 2-5 dagen voor Oud op Nieuw te beginnen met de Pexion tabletten. De dosering bedraagt 2x daags10 mg/kg, mocht het echt niet werken kan dit tot maximaal 30mg/kg opgehoogd worden. 

Let op: gebruik dit middel niet bij ernstig hartfalen, nierfalen en leveraandoeningen.

Sileo

Dit gel kan gebruikt worden ter vermindering van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid. De gel dient toegediend te worden op het mondslijmvlies tussen de wangen en het tandvlees van de hond. Het duurt ongeveer 15 tot 60 minuten alvorens de gel optimaal zal werken. Het effect van de Sileo houdt vervolgens ongeveer 2 tot 3 uur aan. Als het geluid die de angst opwekt blijft voortduren en de hond opnieuw tekenen van stress en angst vertoont, kan de behandeling met Sileo herhaalt worden met een interval van minstens 2 uur, dit tot 5 maal gedurende de angstopwekkende gebeurtenis.

Let op: Lees voor gebruik aandachting de bijsluiter.

Houdt er rekening mee dat bij de bovengenoemde producten het beste resultaat geboekt wordt wanneer er op tijd mee gestart wordt. Op 31 december pas beginnen heeft dan ook weinig effect!

Zorg er absoluut voor dat uw hond of kat de hele dag (31 december) niet kan ontsnappen naar buiten toe. Honden en katten die buiten lopen en schrikken van vuurwerk kunnen gedesoriënteerd raken, waardoor ze letterlijk de weg kwijt zijn en niet meer naar huis komen. Ook is het laten chippen van uw huisdier voor dit soort gevallen een goed idee.