delen via:

Loopsheid

Indien u de eigenaar bent van een teefje, dan zult u waarschijnlijk weten dat teefjes op een bepaalde leeftijd loops beginnen te worden. De leeftijd waarop dit voor het is eerst gebeurt is gemiddeld genomen bij kleinere honden ongeveer 7 maanden tot 14 maanden bij grotere rassen. Gemiddeld worden honden 1-3 keer per jaar loops, om de 5-8 maanden. Dit verschilt per dier.

Uw hond is loops op het moment dat er voor het eerst bloederige uitvloeiing waargenomen wordt. De loopsheid duurt ongeveer drie weken, maar soms kan het  korter of langer zijn. Behalve bloederige uitvloeiing uit de vulva, zwellen de vulvalippen ook op. De vulva wordt dikker en rozer van kleur. Ook zijn de reuen geïnteresseerd in de teef. De uitvloeiing neemt meestal geleidelijk af. Ze wordt eerst wat slijmeriger en geelbruin van kleur, waarna deze geheel verdwijnt. Soms stopt de uitvloeiing abrupt.

Loopsheid bij de teef

Tijdens de loopsheid treedt ook de “dekbereide fase” op. De teef is bereid een reu te accepteren en blijft staan als deze probeert haar te dekken. Ook doet ze dan de staart wat opzij. Ook heeft ze vaak de neiging van huis weg te willen lopen. Tijdens deze fase treedt dus ook de ovulatie op en een dekking kan dan ook resulteren in een zwangerschap. Indien er géén dekking plaatsvindt, zoals meestal het geval is, dan eindigt de loopsheid dus spontaan. De hond is niet de hele loopsheid vruchtbaar. Het is moeilijk te voorspellen wanneer de ovulatie plaatsvindt. Als u een nestje wilt, dan is het dek moment het best te bepalen aan de hand van een progesteronbepaling in het bloed. Als u geen nestje wilt, is het ‘t beste om uw hond de hele loopsheid bij reuen uit de buurt te houden.

Is uw hond “ongewenst gedekt”, neem dan contact met een van onze dierenartsen.