delen via:

Grasaren

In de zomermaanden komen er zaden aan hoog gras als het uitgroeit, de zogenaamde grasaren. Deze aren vallen uit elkaar in kleinere stukjes en blijven aan de vacht kleven van een hond of kat die langs loopt. Grasaren worden ook wel ‘kruipers’ genoemd omdat ze met hun scherpe punt aan de voorkant en twee weerhaakjes aan de achterkant door de vacht ‘kruipen’ en zich een weg door de huid naar binnen kunnen dringen.

Grasaar

Wat gebeurt er nadat een grasaar zich vasthecht?

Het lichaam wil de grasaar kwijt en reageert hierop met een heftige ontstekingsreactie. Soms vindt er een fistelvorming (een ontstekingskanaal naar buiten) plaats om de grasaar naar buiten af te stoten.

Niet alleen in oren komen ze terecht: Andere plekken waar ze vaak terechtkomen zijn tussen de tenen, in de huid, in de neus, in de keel/slokdarm of in/achter het oog.

In het oor:

Als een grasaar in het oor terecht komt kruipt het steeds verder richting het trommelvlies. Dit geeft enorme jeuk en flapperen met de oren. Met een otoscoop brengen we het grasaartje in beeld en met een speciale tang kunnen we het met of zonder narcose uit de oren verwijderen.

Tussen de tenen:

Likt uw hond zich veel op 1 plek tussen de tenen? Loopt hij kreupel? En is er een gaatje zichtbaar in de huid? Dan kan het zijn dat een grasaar door de huid naar boven is gekropen. De grasaar hoeft niet altijd meer aanwezig te zijn: door het vele likken van de hond kan hij er weer uit zijn. Reageert uw dier niet op antibiotica en blijft een gaatje zichtbaar? Dan moeten we op zoek naar een eventuele grasaar.

In het oog:

Via het oog kunnen grasaren ook achter de oogbol terechtkomen. Dit kan zich uiten in veel last hebben van tranende ogen.  Wat kan leiden tot ernstige ontstekingen en beschadigingen.

In de slokdarm en keelholte:

Honden kunnen grasaren ook inslikken. U zult hierbij onder andere kunnen merken dat uw hond veel loopt te hoesten.

In de neus:

Indien de hond een grasaar in de neus krijgt kan er een neusontsteking ontstaan. Uw dier kan ook last krijgen van veel niezen.

Advies

Het beste kunt u in de periode juni t/m augustus uw hond na iedere wandeling grondig controleren op de plekken waar grasaren veel voorkomen. U kunt hierbij denken aan de vacht, tussen de tenen, oren, ogen, mond en neus. Wanneer u het u niet zelf lukt om een grasaar te verwijderen, kunt u het beste even bij ons een afspraak maken om deze te verwijderen om zo ontstekingen te voorkomen.