delen via:

Giardia (darmparasiet)

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat. Het is een ééncellige parasiet die zich vasthecht aan de darmwand en die daarmee stuk maakt. Doordat de darmwand aangetast raakt ontstaat diarree. Giardia bevindt zich overal in de omgeving, met name in stilstaand water. De besmetting vindt plaats door het opeten van de parasiet als een dier bijvoorbeeld zijn poten likt na het wandelen of iets van de grond eet. Een hond of kat kan zich verder ook besmetten door het opnemen van oöcysten (eitjes) uit de vacht. Besmette dieren hoeven geen symptomen te hebben en kunnen de parasiet ook in grote hoeveelheden uitscheiden. Het is dus belangrijk dat als er 1 dier besmet is, het hele huis te behandelen.

Let op: deze parasiet is ook besmettelijk voor mensen. Wanneer u zelf ook klachten ervaart dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts.

Giardia

Mogelijke symptomen

  • Meestal chronische, stinkende, slijmerige diarree die met periodes steeds terugkomt.
  • Gewichtsverlies
  • Klachten van sloomheid

Hoe kan Giardia aangetoond worden?

Er zijn 2 manieren waarop wij voor u kunnen testen of uw dier Giardia heeft. De eerste is dat u ontlasting in onze praktijk langsbrengt. Wij kunnen dan doormiddel van een in huis SNAP test binnen een uur onderzoeken of uw dier besmet is.

Daarnaast is het mogelijk via de IDEXX Petchek te onderzoeken. Hierbij hoeft u de ontlasting niet direct mee te nemen, maar neemt u een kit mee waarmee u deze zelf naar het laboratorium kunt opsturen. Het laboratorium zal vervolgens de uitslag hiervan doorsturen naar onze praktijk.

PetChek

Behandeling

Om te voorkomen dat de hond of kat zich na een week opnieuw besmet bestaat het behandelprotocol uit 5 dagen behandelen, daarna 5 dagen pauze en dan wederom weer 5 dagen behandelen.

Overige maatregelen

  • Alle honden en katten in het huishouden dienen met medicatie behandelt te worden.
  • De omgeving desinfecteren met Vetcide (verkrijgbaar in onze praktijk) en/of chloor. Laat deze middelen eerst 30 minuten intrekken alvorens het weg te spoelen.
  • Dekentjes, speeltjes en/of manden wassen op minimaal 60 C
  • Voer- en drinkbakken uitwassen met water van minimaal 45 C
  • Ontlasting zo snel mogelijk opruimen.
  • Probiotica en eventueel voer met een hoog vezelgehalte (Royal Canin Fibre Respons) om de darmen te ondersteunen.