delen via:

Castratie van de reu

Bij de castratie van een mannelijke hond (reu) worden de testikels verwijderd. Het sneetje wordt niet in de balzak gemaakt (zoals bij katten en konijnen), maar net voor het begin van de balzak.

Waarom castreren ?

Niet elke hond hoeft gecastreerd te worden. Redenen waarom wel tot castreren besloten kan worden zijn:

 • Dominant gedrag: dit ontstaat onder invloed van testosteron (het mannelijk geslachtshormoon). Testosteron wordt  aangemaakt in de testikels. Na een castratie maakt de reu geen testosteron meer aan, waardoor zijn dominante gedrag automatisch minder wordt.
 • Agressie (dominantieagressie): hangt ook samen met het testosterongehalte in het bloed. (Dit geldt dus niet voor angstagressie/angstbijten)
 • Hypersexueel gedrag: rijden op benen, voorwerpen of andere honden kan erg vervelend zijn.
 • Onrust bij aanwezigheid loopse teefjes: sommige reutjes zijn extreem onrustig als er loopse teefjes in de buurt zijn. Ze lopen de hele dag te snuffelen en zijn op zoek naar waar die geur van loopse teefjes vandaan komt. Bij deze honden leidt een castratie er toe dat ze niet meer zo onrustig zijn en eindelijk “tot rust kunnen komen”.
 • Voorhuidontsteking: veel intacte reuen hebben last van een (chronische) ontsteking van de voorhuid. Hierbij komen er groene druppeltjes pus uit de voorhuid te voorschijn en deze druppelen vaak op de grond. De hond zelf heeft er geen last van, maar het kan wel vervelend zijn als deze druppeltjes op de vloerbedekking of bank terechtkomen.
 • Tumoren van en rond de anus (circumanaalkliertumoren): deze goedaardige tumoren groeien onder invloed van testosteron. Indien een reu (op oudere leeftijd) er last van krijgt, dan is het advies om hem te castreren. De tumortjes verdwijnen na de castratie weer spontaan.
 • Een (loopse) teef in huis: indien u geen nest wilt, is het verstandig de reu te laten castreren of de teef te laten steriliseren. Als de teef loops is, zal de reu constant proberen om haar te dekken. Dit kan een vervelende situatie veroorzaken, waarbij u constant op moet letten.
 • Cryptorchidie: dit betekent dat er één testikel niet is ingedaald. De bal kan blijven steken in de lies of in de buik. Wanneer deze in de buik ligt, is het beter de bal te verwijderen met een operatie. Wanneer deze testikel in de buik blijft zitten, kan deze ontaarden in een tumor. Dit zijn kwaadaardige tumoren!

Wanneer castreren?

Een hond kan gecastreerd worden vanaf dat ze een half jaar oud zijn.

Wat zijn de nadelen?

Een nadeel kan zijn dat gecastreerde honden soms een stuk rustiger worden. Dit komt omdat ze geen testosteron meer in hun bloed hebben. Daarom is het goed uw hond eerst chemisch te laten castreren, om te kijken wat voor een effect de definitieve castratie zal hebben (zie verder onder chemische castratie hieronder). Ook kunnen ze wat sneller te zwaar worden, maar hier kan gewoon op gelet worden na de castratie door over te stappen op een light voeding. Een voorbeeld hiervan zijn de Royal Canin Neutered voedingen.

Zijn er alternatieven?

Ja, het is zowel mogelijk te kiezen voor een chemische castratie d.m.v. een injectie als voor een castratie chip (implantaat). Beide handelingen zijn van tijdelijke aard.

Wat is een chemische castratie ?

Er bestaat een implantaat, welke een tijdelijke (chemische) castratie geeft. Het implantaat wordt onder de huid ingebracht (zoals een chip) en geeft daar tijdelijk een stof af die, net als bij de injectie, de aanmaak van testosteron remt. Er zijn implantaten die een werkingsduur van half jaar & van één jaar hebben. Daarna blijft het implantaat gewoon zitten, dit kan verder geen kwaad. Na de uitwerking van het implantaat kan de reu ook gewoon weer dekken.

Wat zijn redenen voor een tijdelijke, chemische castratie ?

 • Om te kijken of een (definitieve) castratie, dus de operatie, het gewenste effect zal brengen.
 • Om te kijken of het gedrag van de reu niet te zeer verandert van een castratie (of hij niet te rustig wordt).
 • Als u een teefje in huis heeft dat loops is. Omdat reutjes dan constant proberen het teefje te dekken, zijn ze zeer onrustig in huis. Daardoor ontstaat er een vervelende situatie, waarbij u de honden constant in de gaten moet houden. Een chemische, tijdelijke castratie van het reutje kan dan uitkomst bieden. Het reutje blijft net na de prik met de chemische castratie wel nog enkele dagen vruchtbaar!