delen via:

Atopie

Een atopie is een allergie voor stoffen in de omgeving. Stoffen waar honden allergisch voor kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld huisstofmijt en bepaalde graspollen en boompollen. Het is een veel voorkomend probleem bij honden. Ook bij mensen komt het voor (ook wel constitutioneel eczeem genoemd) en bij katten is het zeldzaam. Bij bepaalde hondenrassen zien we het vaker dan bij andere. We zien het veel bij West Highland White Terriërs, Labrador en Golden Retrievers, Boxers en Duitse Herders. Aanleg voo atopie is, net als bij andere allergieën, erfelijk.

Wat zijn de klachten van een atopie?

Bij mensen uit een allergie voor dit soort stoffen zich vaak in niesklachten en/of astma, maar soms ook in huidklachten. Bij honden zien we bijna altijd dat er  huidklachten ontstaan en in mindere mate astmatische klachten. De huidklachten bestaan uit jeuk, die steeds erger wordt. Ook treedt roodheid op (erytheem), bultjes (papels) en puistjes (pustels). Ook kunnen als gevolg van krabben wondjes en korstjes ontstaan. De jeuk en roodheid zien we bij atopie het meeste aan de kop, poten, tussen de tenen, in de oksels, in de flanken en in de liezen. Soms kan de huid verdikt raken en zwart verkleuren (door de vorming van pigment) als de irritatie al een langere tijd bestaat. Ook oog- en oorontstekingen worden vaak gezien bij atopische huidklachten. Qua klachten lijkt de atopie precies op een voedselallergie. Het onderscheid is dan ook aan de buitenkant niet te zien.

Enkele kenmerken die ook typerend zijn voor een atopie:

  • eerste klachten treden op tussen een leeftijd van 0.5 – 5 jaar
  • de klachten seizoensgebonden kunnen zijn (bijv. graspollenseizoen)
  • het zit vaak “in de familie”
  • het probleem vaak chronisch is

hond met jeuk

Hoe stellen we de diagnose?

Om te achterhalen welke van de twee allergieën uw hond heeft, starten we meestal eerst met een voedingstest. Uw hond krijgt dan zes weken lang een speciaal hypoallergeen dieet. Indien de jeukklachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen is er sprake van een voedselallergie. Blijft de jeuk net zo erg, dan is een atopie waarschijnlijker. Aansluitend hierop kan er dan een bloedtest gedaan worden. In het bloed wordt dan gekeken of er antistoffen zijn tegen bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt.

Verschillende medicijnen kunnen de  jeukklachten verminderen. Hierbij kunt u denken aan Prednison en Atopica. Prednison remt de jeuk erg goed, maar heeft ook bijwerkingen (veel eten, drinken, gewichtstoename) en als het langdurig gegeven wordt suikerziekte, ziekte van Cushing en verlaging van de weerstand. Atopica is een vrij duur medicijn dat de allergische reactie onderdrukt. Het heeft  weinig bijwerkingen, maar niet elke hond reageert hierop.

Ook is het mogelijk om te hyposensibiliseren/desensibiliseren (letterlijk: de gevoeligheid verminderen/wegnemen). Tegenwoordig wordt dit allergeen specifieke immunotherapie genoemd. Hierbij wordt er, nadat met een bloedtest is vastgesteld voor welke stoffen de hond allergisch, een mengsel gemaakt van deze stoffen. De stoffen waar een allergie tegen bestaat, worden allergenen genoemd. Deze allergenen worden vervolgens in een zeer lage concentratie geïnjecteerd. Hierdoor gaat het lichaam als het ware “wennen” aan deze stoffen. Door dit gewenningsproces kan de allergie op lange termijn verminderen. Het injecteren kunt u zelf thuis doen, om de twee weken. Uiteraard krijgt u eerst instructies van ons.  Ongeveer 60-70% van de honden reageert op de behandeling na 9 maanden injecties geven. Hierbij verminderen de klachten met meer dan 50%. Er is ook een 30-40% van de honden die helaas niet op de behandeling reageert.

allergenentherapie

Verder kan ook voer met een hoog gehalte aan bepaalde vetzuren een goede ondersteuning van de therapie bieden. Deze omega-3 en -6 vetzuren remmen de allergische ontstekingsreactie in de huid. Soms kan de jeuk verergerd worden door bijkomende gistinfecties. Hiertegen kunnen shampoos worden ingezet. Antihistaminica (hooikoortstabletten) die de mens heel goed werken bij atopie, werken bij de hond helaas niet zo goed. Van een atopie kunnen honden niet genezen! We kunnen alleen proberen de symptomen (jeuk) zoveel mogelijk te onderdrukken. Helaas lukt dit echter niet altijd volledig naar wens.