Vaccineren konijn

Konijnen zijn leuke, speelse en slimme dieren. Geen wonder dat ze zo ontzettend populair zijn! Natuurlijk wilt u uw konijn zo lang mogelijk gezond houden. Naast goede voeding, een groot hok met voldoende ruimte en een huisgenootje (konijnen zijn heel sociale dieren en leven liever niet alleen!), is het ook belangrijk uw konijnen te beschermen tegen ziekten. Myxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. RHD wordt ook wel Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) of viral haemorrhagic disease (afgekort VHD) genoemd.

Er is een nieuw vaccin voor konijnen op de markt gekomen genaamd Nobivac Myxo-RHD PLUS. Het is het eerst vaccin dat beschermt tegen zowel Myxomatose, RHD1 als RHD2. Het vaccin dient voor een optimale bescherming iedere 12 maanden gevaccineerd te worden. Dit kan vanaf een leeftijd van 5-7 weken oud. Het vaccin mag ook toegediend worden bij drachtige konijnen.

konijn

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Echter dit virus kan ook door direct contact tussen konijnen (bijvoorbeeld contact met een besmet wild konijn) verspreid worden.

Bij myxomatose duurt het over het algemeen 5 tot 14 dagen voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden. Bij met RHD besmette konijnen treedt sterfte meestal 2 à 3 dagen na infectie op.

Konijnen kunnen myxomatose overleven, hoewel hun kansen niet groot zijn. Over het algemeen leidt een myxomatose infectie binnen 2 weken tot de dood. Een hoge omgevingstemperatuur, antibiotica en een goede verzorging blijken de beste behandeling te zijn bij myxomatose. Ook moeten pijnstillers gebruikt worden om de pijn te bestrijden. Slechts 10% overleeft een infectie.

RHD

RHD wordt ook door virussen veroorzaakt, namelijk door het RHD1 of het RHD2 virus. Bij beide varianten sterven konijnen zeer snel, vaak zonder dat er sprake is van ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

Ook het RHD-virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding uw konijn besmetten.

Bij veel met RHD besmette konijnen worden voorafgaand aan hun plotse dood geen duidelijke symptomen gezien. Dit geldt voor zowel RHD1 als RHD2.

Bij met RHD1 en RHD2 besmette konijnen is behandeling meestal niet mogelijk wegens het snelle en dodelijke verloop.

Bron: MSD Animal Health