Voedselallergie /-overgevoeligheid

Voedselovergevoeligheid en/of -allergie betekent dat uw huisdier een overgevoeligheid of allergie heeft ontwikkeld tegen één of meer bestanddelen in zijn huidige voer. Meestal gaat het om bepaalde eiwitten die in het voer zitten. Voor welk bestanddeel uw huisdier precies gevoelig is, is vaak moeilijk te achterhalen. Deze stoffen kunnen zitten in het gewone voer, in de koekjes of tussendoortjes, in kauwbotten e.d. Bij mensen leidt voedselovergevoeligheid of voedselallergie vaak tot maagdarmklachten (braken, diarree), maar bij honden en katten leidt het veel vaker tot jeuk. Bij ongeveer 20% van de dieren zien we ook braken en/of diarree, bij de overige 80% alleen jeuk. Bij is de jeuk vaan het ergste aan de kop, nek, poten, buik en soms op de romp. De huid is rood en door het krabben ontstaan ook wondjes met korstjes.
Royal Canin Anallergenic Royal Canin Anallergenic

Hoe stellen we de diagnose ?

De diagnose kunnen we alleen stellen met behulp van een eliminatiedieet. Dit is dus een dieet waarin de bestanddelen die bij uw hond/kat jeukklachten veroorzaken verwijderd (geëlimineerd) zijn. Omdat wij niet zeker kunnen weten voor welk bestanddeel uw huisdier overgevoelig/allergisch is, krijgt uw kat een voer met een eiwitbron die hij nog nooit eerder heeft gehad. Uw huisdier krijgt van ons een speciaal hypoallergeen voer mee. In dit voer zit gehydrolyseerd eiwit. Dit betekent dat de eiwitten als het ware in stukjes zijn gehakt waardoor ze geen (allergische) overgevoeligheidsreacties meer kunnen veroorzaken.

Hoe lang moet uw huisdier dit dieet volhouden?

Het hypoallergene voer dient minimaal zes tot 9 weken gegeven te worden. Als uw huisdier inderdaad een voedselovergevoeligheid/-allergie blijkt te hebben, dan zal de jeuk geleidelijk minder worden. Soms kan het weken duren voordat de jeuk af begint te nemen. Pas na zes tot 9  weken kan het resultaat beoordeeld worden. Indien de jeuk en de roodheid duidelijk verminderd zijn, dan is de diagnose voedselovergevoeligheid/-allergie gesteld. Indien de jeuk slechts een beetje verminderd is, kan besloten worden het hypoallergene dieet met nog drie tot zes weken te verlengen.

Het is ontzettend belangrijk dat u uw kat behalve dit dieet niets anders te eten geeft. Dus geen koekjes, snacks, kaas,vis of kattensnoepjes. Het kan namelijk zijn dat uw huisdier juist voor één van deze dingen allergisch is geworden. Indien uw hond/kat tijdens deze zes weken toch iets anders dan het speciale voer binnenkrijgt, dan kan aan het einde van de periode niet goed beoordeeld worden of het dieet heeft aangeslagen. Daarom is het ook belangrijk dat uw hond niks van de straat opeet, dus bij voorkeur aan de lijn uitlaten tijdens deze zes weken.

Ook is het beter om tijdens de zes weken uw huisdier geen jeuk onderdrukkende medicijnen, zoals bijvoorbeeld Prednison, toe te dienen. Door deze medicijnen wordt de uitslag van het dieet beïnvloed.

Klik hier voor meer informatie over hypoallergene voedingen >>