Vlooien & vlooienallergie

Vlooien zijn nog steeds de belangrijkste oorzaak van jeuk bij katten. Vooral in de zomer zien we veel vlooien, maar ook in de winter zijn ze nooit helemaal weg, omdat vlooien ook uitstekend kunnen overleven in onze verwarmde huizen. Veel van de vlooienmiddelen die in supermarkten of dierenwinkels verkocht worden werken helaas vaak niet voldoende. Wij adviseren daarom om vlooienbestrijdingsmiddelen van een goed merk te kopen. In onze praktijk hebben wij de nieuwste producten op het gebied van vlooienbestrijding. De meeste middelen geven zo’n 4 a 5 weken goede bescherming tegen vlooien, daarna niet meer. Het is daarom belangrijk om iedere maand uw huisdier te behandelen, zowel in de zomer als in de winter.

Indien u niet (voldoende) aan vlooienbestrijding doet, leidt dit tot vele vlooienbeten gedurende het leven van uw kat. Als katten veel gebeten worden door vlooien, kunnen zij een allergie ontwikkelen. Deze dieren reageren zeer heftig op elke vlooienbeet en ontwikkelen ernstige jeuk. Hierbij krabben en schuren zij zich net zo lang tot er rode plekken en wondjes op de huid ontstaan, welke kunnen gaan ontsteken. Uiteindelijk ontstaan er kale plekken en korsten, met name op de rug en de achterhand.

Vlooienallergie is een steeds meer voorkomend probleem. Dieren die eenmaal een vlooienallergie hebben ontwikkeld, komen hier niet meer vanaf. Één vlooienbeet is voldoende om de hele allergische reactie in gang te brengen. Bij deze dieren is het noodzaak dat zij en ook alle andere dieren in huis zeer strikt elke maand ontvlooid worden. Want zodra er een vlo op de hond of kat springt en deze weer bijt, ontstaat de allergische reactie weer opnieuw en ontstaat er wederom heftige jeuk. Daarom is het beter om een vlooienallergie te voorkomen, door de kat op tijd te ontvlooien.

Levencyclus

Gedurende het volwassen stadium van de vlo verblijft deze over het algemeen tussen de vacht van uw huisdier. De volwassen vrouwtjes vlooien leggen eitjes in de vacht van uw huisdier. Gemiddeld leggen vrouwtjes vlooien 2700 eitjes tijdens haar leven, die vervolgens op de vloer zullen vallen. Hierna zullen deze eitjes zich verder ontwikkelen tot een larve. Deze larve groeit vervolgens verder door middel van de consumptie van allerlei natuurlijk materiaal in de omgeving. Hierbij kan men o.a. denken aan huidschilfers en ontlasting van volwassen vlooien. Als de larve uitgegroeid is, verpopt deze zich tot een volwassen vlo in een cocoon die hij zelf maakt. De levenscyclus van een gemiddelde vlo bedraagt 3 tot 4 weken. De omgevingsfactoren van de vlo kunnen echter ook van invloed zijn op de levenscyclus. Indien de omgevingsfactoren voor de vlo ongunstig blijken te zijn, zal deze wachten met uitkomen totdat bepaalde prikkels deze activeren. Warmte, trilling of Co² kunnen gezien worden als belangrijke factoren voor het ontpoppen van de cocoon.

levencyclus vlooi

Bestrijding van vlooien

Indien u wenst de verspreiding van vlooien te voorkomen bent u genoodzaakt de levenscyclus van de vlooien te doorbreken. Dit kunt u doen door een van de schakels in de levenscyclus te doorbreken. Een voortdurende bescherming is dan ook van groot belang aangezien uw huisdier via contact met andere dieren gemakkelijk weer besmet kan worden met vlooien. De beste resultaten kunnen behaald worden met een vlooien bestrijdingsprogramma dat gedurende het gehele jaar gehanteerd wordt.

Klik hier voor een overzicht van ons assortiment aan anti-vlooien artikelen voor de kat te zien >>