Vakantie: Invoereisen per land

Het zonnetje schijnt weer volop, de lente is in volle glorie aanwezig. De zomervakantie is in aantocht en er wordt druk gedacht over het land van bestemming. Gelukkig hebben we in de praktijk al vele vragen gekregen over de eisen die de diverse vakantielanden stellen aan onze huisdieren en hun baasjes. Sommige landen vergen nogal wat voorbereiding, dus denkt u hier op tijd aan.

Invoereisen buitenland

Als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland zijn er een aantal verplichtingen waaraan uw dier moet voldoen. Deze algemene eisen gelden voor hond, kat en fret voor alle landen binnen de Europese Unie.

Uw dier moet in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Uw dier moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Voor sommige landen moet er bovendien een bloedonderzoek plaatsvinden. Bij uw dier wordt dan bloed geprikt, zodat een titerbepaling op rabiës antilichamen gedaan kan worden. Identificatie d.m.v. een chip is vaak verplicht.

kittens

Daarnaast stellen sommige landen aanvullende eisen en hebben aanvullende regels. Zo kunt u denken aan het verplicht muilkorven en/of aanlijnen van uw hond. Een autogordel is in sommige landen verplicht. Bepaalde hondenrassen zijn in sommige landen verboden. Soms gelden quarantainemaatregelen, zijn er wachttijden na vaccinatie of gelden er regels omtrent parasietenbestrijding. Alle eisen zijn na te lezen - Klik hier >>

Ook alle invoereisen worden op deze site vermeld. Gaat uw dier dus permanent naar een ander land verhuizen, ook dan kunt u ook wachttijden en quarantainemaatregelen op deze site nazoeken.

Voor landen die geen lid zijn van de EU gelden soms nog strengere regels. Denk aan landen als Zwitserland en Noorwegen. Regels voor landen buiten de EU kunt U opzoeken op de website van de douane van het betreffende land.

Klaar maken voor vertrek:

Denk eraan dat voor de meeste landen geldt dat de hondsdolheid enting minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend dient te zijn. Daarnaast moet u bij vertrek naar landen in Zuid-Europa niet vergeten uw hond te behandelen tegen hartworm en zandvliegen. Voor meer advies kunt u terecht bij een van onze medewerkers.