Sterilisatie poes

Poezen worden krols onder invloed van het licht. Dit betekent dat poezen die buiten leven onder invloed van de toenemende daglengte in het voorjaar krols beginnen te worden. Poezen die in huis worden gehouden kunnen echter het hele jaar door krols worden. Tijdens een krolsheid is de poes bereid zich door een kater te laten dekken. Krolsheid uit zich in aanhankelijkheid naar mensen toe, miauwen, soms verlies van eetlust, rollen en door de voorpoten zakken, terwijl ze met de klauwtjes de vloer vastgrijpen en daarbij het achterwerk omhoog duwen. Op een moment dat de kater er opspringt en er gemeenschap plaatsvindt, krijgt de poes een eisprong (ovulatie); dit is dus anders als bij honden (en mensen). Hoe vaker een poes gedekt wordt, hoe meer ovulaties (eisprongen) er plaatsvinden en hoe meer kittens er worden verwekt.

Waarom steriliseren?

Als u niet wilt dat uw poes zwanger wordt, dan verdient het aanbeveling om haar te laten steriliseren. Zeker als de kat buiten komt en ze is niet gesteriliseerd, dan is ze gedekt voor u er erg in heeft en ligt er 2 maanden later een nest jonge kittens in huis. Ook al lijkt het u leuk om eens een keertje een nestje te krijgen, dan moet u wel in overweging nemen dat de asiels iedere zomer overvol zitten met kittens en oudere katten die een baasje zoeken. Daarom is het advies om elke kat die buiten komt (en niet voor de fokkerij is bedoeld) te laten steriliseren. Ook eigenaren van katers moeten eraan denken dat als hun kater ongecastreerd buiten loopt, hij zeer zeker voor een hoop nageslacht zal zorgen.

Andere risico’s van niet steriliseren zijn het krijgen van baarmoederontstekingen. Het komt op dezelfde manier voor zoals bij de teef. De klachten zijn vaak minder duidelijk. Bij teven wordt vaak gezien dat ze veel drinken en plassen. Bij katten is dit een minder uitgesproken verschijnsel. Er hoopt zich pus op in de baarmoeder. Als de baarmoedermond open staat, komt er vieze, stinkende, pussige uitvloeiing uit de geslachtsopening. Baarmoederontstekingen kunnen levensbedreigend zijn! Een ander probleem is het krijgen van tumoren van de melkklieren. Waar deze bij de hond meestal goedaardig zijn, zijn ze bij de kat meestal kwaadaardig en zaaien ze snel uit. Als uw kat een knobbeltje heeft bij de melkklieren/tepels, laat hier dan onmiddellijk  naar kijken.

Poes

Wat houdt een sterilisatie in ?

Als we een poes steriliseren, halen wij meestal alleen de eierstokken weg. Vroeger haalde men de hele baarmoeder eruit, maar uit onderzoek is gebleken dat alleen eierstokken weghalen net zo effectief is. Voor de kat is het uiteraard minder belastend en pijnlijk om twee kleine orgaantjes (de eierstokken) weg te halen i.p.v. de hele baarmoeder.

Mijn poes is een binnenkat. Hoef ik haar dan niet te laten steriliseren ?

Jawel, het advies is om ook binnenkatten te laten steriliseren. Mocht uw kat een keer ontsnappen, dan is de kans zeker aanwezig dat ze “bezwangerd” thuis komt. Ook lopen poezen net als teven het risico een baarmoederontsteking te krijgen. Ook de (kwaadaardige) melkkliertumoren komen voor bij niet-gesteriliseerde katten op oudere leeftijd.

Hoe lang moet mijn kat blijven na de operatie?

Uw kat mag dezelfde dag weer naar huis. Hou er rekening mee dat uw huisdier op de dag van operatie nuchter dient te zijn (drinken mag wel).