Gezondheidscheck senior kat

Indien uw kat 7 jaar of ouder is, dan mag u zich de trotse bezitter van een “senior” noemen. Ouder wordende katten krijgen, net als mensen, sneller gezondheidsproblemen. Helaas kunnen huisdieren niet praten en het ons niet vertellen als ze ergens last van hebben. Vaak is het zo dat dieren pas klachten gaan vertonen als de problemen al langere tijd bestaan. Daarom is het goed om eventuele problemen vroegtijdig vast te stellen, want voorkomen is immers beter dan genezen! Door aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen zijn ze meestal beter te behandelen en zijn de vooruitzichten op lange termijn beter.
Royal Canin Senior Consult Royal Canin Senior Consult

Met alleen een lichamelijk onderzoek, zoals standaard bij elk bezoek wordt gedaan, komen aandoeningen aan het licht, die al in een wat vergevorderd stadium zijn. Met bloedonderzoek is het mogelijk om aandoeningen al veel eerder te ontdekken, nog voordat ze voor echte problemen gaan zorgen. Ook met urineonderzoek kunnen we het ontstaan van bijvoorbeeld blaasstenen al vroeg ontdekken en meteen een preventieve behandeling instellen. Een aantal ouderdomskwalen die bij preventieve zorg beter behandeld kunnen worden:

Gebitsproblemen

Tandsteen zorgt voor ontsteking van het tandvlees. Behalve de pijn die dit met zich meebrengt, kan de ontsteking zich via de bloedbaan (t.g.v. bloedend tandvlees) uitbreiden naar andere organen met alle gevolgen van dien. Tandsteen kunnen we verwijderen, waardoor we deze problemen verhelpen. Ook voorkomen we hiermee dat er gaatjes (cariës) ontstaan en op den duur tanden/kiezen moeten gaan trekken.

Seniorencheck oudere hond kat

Nierproblemen

Nierproblemen komen vaak voor op oudere leeftijd en kunnen alleen met bloedonderzoek vastgesteld worden, hierbij geldt; hoe eerder hoe beter.

Leverproblemen

Leverproblemen komen veel voor op oudere leeftijd en kunnen vaak ernstige gevolgen hebben. In het bloed kunnen verhoogde leverwaardes worden aangetoond.

Hart / longproblemen

Lekkende hartkleppen leiden tot problemen in de longen, met hoesten en benauwdheid als gevolg. Hoe eerder lekkende hartkleppen en andere hartaandoeningen vastgesteld worden, des te eerder kan er een therapie worden ingesteld. Hierdoor wordt het hart “ontlast”en gaat het veel langer mee.

Kanker

Tumoren of andere bulten in de huid zien we vaak bij oudere dieren. Hoe eerder we deze ontdekken, des te beter zijn ze te verwijderen. Sommige vormen van kanker laten ook afwijkingen in het bloed zien.

Gewrichtsproblemen

Artrose en heupdysplasie (HD) zijn ook een veel voorkomende problemen. Met juiste voeding en juiste medicijnen kunnen we proberen om de achteruitgang van de gewrichten en het kraakbeen af te remmen.

Diabetus Mellitus

(Beginnende) suikerziekte kan eenvoudig met bloed- en urineonderzoek worden aangetoond.

Gewichtsafname/-toename

Vermagering van uw huisdier kan een teken zijn dat er iets niet in orde is. Overgewicht veroorzaakt ook gezondheidsklachten.

U kunt in onze praktijk een gezondheidsceck voor senioren laten uitvoeren.  Dit is inclusief het uitgebreide bloed- en urineonderzoek. Bij het bloed- & urineonderzoek kijken we o.a. naar de waarden van de volgende zaken:

  • Eiwitgehalte
  • Glucose (Suiker)
  • Hemoglobine
  • Lever
  • Nieren
  • Ontstekingscellen
  • Rode bloedcellen
  • Zuurgraad urine