Paracetamol NIET DOEN!

Paracetamol is een veelgebruikt pilletje bij mensen. Het werkt pijnstillend en koortsverlagend. Veel mensen geven hun huisdier daarom ook wel eens een paracetamolletje als de hond of kat zich niet lekker voelt. Wat veel mensen niet weten is dat paracetamol giftig is voor honden en katten
Paracetamol Paracetamol

De meeste medicijnen worden in de lever verwerkt en afgebroken. Katten en honden zetten de paracetamol in de lever om in giftige afbraakproducten. Deze giftige stoffen zorgen ervoor dat de rode bloedcellen kapot gaan (hemolyse). Vooral voor katten is paracetamol zeer gevaarlijk. Eén pilletje van 500 mg is dodelijk voor uw kat!!! Maar ook voor honden is het zeer gevaarlijk. Het Nationale Vergiftigingscentrum heeft al verschillende meldingen gehad van dodelijke gevallen van paracetamolvergiftiging bij honden.

Als u uw huisdier een pijnstiller wilt geven, vraag uw dierenarts hiernaar. Er zijn speciale medicijnen op de markt voor honden en katten die pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend werken.