Pancreatitis (Alvleesklierontsteking) bij de kat
Acute pancreatitis
Wanneer we spreken van een acute pancreatitis of alvleesklierontsteking, worden de enzymen al in de alvleesklier actief, waardoor het alvleesklierweefsel door de eigen enzymen verteerd wordt. Als gevolg hiervan zullen de cellen van de alvleesklier beschadigd raken, waardoor er nog meer enzymen vrij komen en verdere weefselbeschadiging toeneemt.
Chronische pancreatitis
Bij een chronische pancreatitis is de alvleesklier chronisch ontstoken waardoor er in de alvleesklier gebieden van littekenweefsel ontstaan. Samen met de voortdurende verkalking zal de afvoergang naar de darmen vernauwen, waardoor de alvleeskliersappen gehinderd worden in hun doorgang. Hierdoor komen er niet alleen een verminderde hoeveelheid enzymen in de darm, maar het verhoogt ook de druk in de pancreas waardoor deze verder beschadigd raakt. Hierdoor zullen ondanks de enorme reservecapaciteit van 70% waarover de pancreas beschikt, uiteindelijk helemaal geen enzymen en hormonen meer geproduceerd worden.
De diagnose
Het kan lastig zijn om de daadwerkelijke diagnose ‘pancreatitis’ te stellen. Dit komt doordat het meestal vage klachten zijn die ook nog eens verschillen van dier tot dier. Hierdoor wordt er in eerste instantie vaak aan een andere oorzaak gedacht. Bij een pancreatitis kunnen we een verhoogd gehalte aan het pancreasenzym lipase meten in het bloed. Bij een verdenking wordt er aansluitend een echo van de buik gemaakt.
Symptomen die kunnen o.a. duiden op pancreatitis zijn:
- Braken
- Diarree (bloederig)
- Buikpijn
- Lethargie (lusteloos of slaperig)
- Anorexia
- Verlies van eetlust
Wat zijn de oorzaken van een pancreatitis?
Bij acute pancreatitis kan in 90% van de gevallen geen oorzaak benoemd worden. In de overige 10% van de gevallen kan er spraken zijn van:
- Bacteriën
- Bedorven of te vettige voeding
- Beschadiging van de alvleesklier (ongeval of chirurgische ingreep)
- Doorbloedingsstoornissen
- Medicijnen
- Tumor bij de alvleesklier of lever
- Virusinfectie
Bij chronische pancreatitis kunnen we aan de volgende oorzaken denken:
- Ten gevolge van een langdurige acute pancreatitis
- Tumor in de afvoergang naar de darmen
- Beschadiging van de alvleesklier (ongeval of chirurgische ingreep)
- Erfelijke aanleg
Complicaties die o.a. voorkomen door pancreatitis zijn:
- Diabetes
- Ontsteking van de galwegen
- Ontsteking van de darm
- Verstoorde vochtbalans (dehydratie)
- Beschadiging en uitval van de nieren en/of lever
Diagnostiek
Sinds kort beschikken we in onze praktijk over nieuwe meetapparatuur waarmee we de diagnose pancreatitis kunnen vaststellen. Hierdoor kunnen we in een veel eerder stadium uitsluiten of de kat last heeft van zijn of haar pancreas.