Mijn kater kan niet plassen. Wat moet ik doen ?

De reden dat een kater niet kan plassen, is dat zijn plasbuis verstopt zit. Dit wordt veroorzaakt door blaasgruis. Het komt veel voor bij katten in Nederland. Door een te hoge pH-waarde van de urine, gaan zouten neerslaan. Daardoor worden kristallen gevormd. De meest voorkomende kristallen bij de kat zijn struvietkristallen. Samen kunnen deze kristallen op den duur blaasgruis en blaasstenen vormen. Als een propje blaasgruis of een steentje vastloopt in de plasbuis, dan raakt deze verstopt. Omdat katers een smalle plasbuis hebben met een kleine opening op het uiteinde, lopen gruis en steentjes makkelijker vast bij katers dan bij poezen.
Struvietstenen bij de kat Struvietstenen bij de kat

Als de plasbuis verstopt zit, kan er geen urine meer langs. Uw kater loopt telkens naar de kattenbak en gaat steeds zitten persen. Hij probeert te plassen, maar het lukt elke keer niet. De blaas raakt overvol, wat erg pijnlijk is voor de kater. Doordat de blaas overvol zit past er geen urine meer bij. Daardoor stoppen de nieren met het maken van urine, waardoor het bloed niet meer gezuiverd wordt van afvalstoffen. Deze hopen zich nu op in het bloed. De kater vergiftigt zich met zijn eigen afvalstoffen.

Er zijn twee afvalstoffen die, als ze te hoog zijn, nare bijwerkingen krijgen:

  • ureum: als dit te hoog wordt, gaat de kat braken
  • kalium: een te hoog kaliumgehalte in het bloed kan leiden tot ernstige hartritmestoornissen

Met name het te hoge kaliumgehalte is erg gevaarlijk. Indien de kater hartritmestoornissen heeft ontwikkeld, is hij meestal erg suf. Zijn hartslag is heel hoog en onregelmatig. Met medicijnen moet de dierenarts proberen om de hartactie weer normaal te krijgen, maar helaas lukt dit niet altijd. Katers kunnen dan ook doodgaan als gevolg van hartritmestoornissen.

Als uw kater niet kan plassen, kan dit binnen 24-48 uur leiden tot ernstige hartritmestoornissen en de dood. Als uw kater ook braakt, dan is dit vaak een teken dat de verstopping er al lang zit en dat er nog meer sprake is van een spoedeisende situatie.

Op het moment dat het u opvalt dat op kat niet kan plassen, kan de verstopping er al een hele tijd zitten. U bent er immers niet altijd om uw kat in de gaten te houden. Ook kan het zijn dat de kater normaal altijd buiten plast. Als uw kater moeite heeft met plassen, neem dan direct contact op met ons. Indien u te lang wacht kan dit fatale gevolgen hebben voor uw kater.

Indien uw kat last heeft van struvietstenen is het verstandig om qua voeding over te gaan op een dieet voedingen zoals de Royal Canin Urinary of Sanimed Anti-Struvite. Deze dieetvoedingen zijn speciaal samengesteld voor het oplossen van struvietstenen en ter vermindering van herhaalde struvietsteenvoriming.

Royal Canin Urinary Kat