Krolsheid

Poezen worden krols onder invloed van het licht. Dit betekent dat poezen die buiten leven onder invloed van de toenemende daglengte in het voorjaar krols beginnen te worden. Poezen die in huis worden gehouden kunnen echter het hele jaar door krols worden.

Tijdens een krolsheid is de poes bereid zich door een kater te laten dekken. Krolsheid uit zich in aanhankelijkheid naar mensen toe, miauwen, soms verlies van eetlust, rollen en door de voorpoten zakken, terwijl ze met de klauwtjes de vloer vastgrijpen en daarbij het achterwerk omhoog duwen. Op een moment dat de kater er opspringt en er gemeenschap plaatsvindt, krijgt de poes een eisprong (ovulatie); dit is dus anders als bij honden (en mensen). Hoe vaker een poes gedekt wordt, hoe meer ovulaties (eisprongen) er plaatsvinden en hoe meer kittens er worden verwekt.
 

krolse kat

Indien u niet wenst dat u poes krols wordt kunt u ervoor kiezen om deze te steriliseren. Op deze wijze is het niet meer mogelijk voor de poes om kittens te krijgen. Daarnaast is het ook mogelijk om de poes wekelijks een anticonceptiepil te geven. Zolang u deze tablet wekelijks geeft zal de poes niet krols worden.