Puppy informatie
Vaccinatie
Een pup wordt voor het eerst met 6 weken gevaccineerd. De eerste vaccinatie gebeurt dus bij de fokker. Daarna zullen ze nog op 9 en 12 weken gevaccineerd dienen te worden. Vervolgens worden honden gevaccineerd op 1 jaar leeftijd. Het is raadzaam om de vaccinatie jaarlijks te herhalen.
Chipnummer
De pups zijn, voordat ze bij u in huis komen, al gechipt door de dierenarts van de fokker. Deze chip bevat een uniek chipnummer. Het is in Nederland namelijk verplicht om uw hond te chippen. Dit chipnummer moet op uw naam geregistreerd worden bij Chipbase. Meer informatie hierover vindt u op de www.chipbase.nl.
Voeding
Een goed uitgebalanceerd voer is voor een pup zeer belangrijk. Als de voeding tijdens de groei van uw hond niet goed gebalanceerd is, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Ook is het belangrijk dat uw pup niet te snel groeit, dit verhoogt namelijk het risico op bot- en gewrichtsproblemen.
De energieopname beïnvloedt de groeisnelheid van uw pup. Op elke verpakking van hondenvoer staat een richtlijn vermeld. Sommige honden hebben wat meer voeding nodig, terwijl andere honden juist wat minder nodig hebben. Laat uw pup niet onbeperkt eten; hierdoor kan uw pup te snel groeien en overgewicht krijgen.Door uw pup 1 keer per week te wegen, kunt u de groeicurve goed in de gaten houden. Aan de hand hiervan kunt u de hoeveelheid voer eventueel aanpassen.
Wanneer u het merk of type voeding wilt vervangen door een andere voeding doe dit dan niet gelijk in één keer. Een voedingsovergang dient geleidelijk te gaan.
Gebit
Het melkgebit van de pup bestaat uit 28 tanden. Op ongeveer 3 maanden leeftijd beginnen de tanden te wisselen. De hoektanden wisselen meestal als laatste. Het volwassen gebit van de hond bestaat in totaal uit 42 tanden.
Bij het wisselen van het gebit drukken de volwassen tanden de melktanden weg. Wanneer de melktanden aanwezig blijven ondanks dat het volwassen gebit al volledig zichtbaar is zullen deze melktanden getrokken moeten worden, anders kunnen de melktanden zorgen voor permanente schade aan het volwassen gebit.
Vachtverzorging
Het is belangrijk uw pup te laten wennen aan het borstelen van de vacht. Gebruik hiervoor een speciale puppyborstel of een zachte borstel. Wanneer uw pup hieraan gewend is, kunt u gaan oefenen met andere kammen en borstels. Regelmatig herhalen is hierbij belangrijk. Wij raden u aan om uw hond minimaal 1 keer per week te borstelen. Welke borstel u nodig heeft, is afhankelijk van de vacht van uw hond. U kunt ook tijdens het borstelen de pootjes vastpakken en naar de nageltjes kijken, zodat ze hier al aan wennen.
Ontworming en anti-vlooienmiddelen
Ontworming is voor uw pup heel belangrijk. Puppy's kunnen spoelwormen krijgen van de moeder, ondanks een goede verzorging. Vandaar dat dit op jonge leeftijd ook vaker herhaald moet worden. Het advies is om op 2, 4, 6, 8 en 10 weken te ontwormen en daarna 1 keer per maand totdat ze een half jaar oud zijn. Vervolgens is één keer per 3 maanden voldoende. Indien de hond in gebieden komt met veel honden, vossen/ wolven of in aanraking komt met mensen met een zwakker immuunsysteem (ouderen/ kinderen), wordt aangeraden het dier elke één tot vier maanden te ontwormen. Het is ook mogelijk om de ontlasting van uw hond eerst te testen op eventuele aanwezigheid van wormeieren alvorens u uw hond gaat ontwormen.
Anti-vlooienmiddelen raden wij aan om het hele jaar door te geven, ook in de wintermaanden. Omdat de verwarming in de winter aan staat, gaat de cyclus van de vlo in huis gewoon verder. Bovendien is het ook zo dat vlooien kunnen overleven tijdens de winter omdat de temperaturen te hoog blijven. Let goed op de verpakking vanaf welke leeftijd het middel gegeven mag worden en hoelang het middel werkzaam is.
Beweging
Het is belangrijk om de beweging van uw pup langzaam op te bouwen. De algemene regel voor één wandeling, is 5 minuten wandelen voor elke maand leeftijd van uw pup. Alle honden zijn verschillend, dus let goed op uw pup. Wanneer u tekenen van vermoeidheid (zoals hijgen of ongecoördineerd lopen) ziet, dan niet meer verder wandelen. Wanneer u dit te snel opbouwt kan dit slecht zijn voor de groei en de gewrichten van uw hond.