Vakantie: Waar moet ik aan denken?
Als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland zijn er een aantal verplichtingen waaraan uw dier moet voldoen. Deze algemene eisen gelden voor hond, kat en fret voor alle landen binnen de Europese Unie.
Binnen de EU moeten alle dieren in het bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort dat voorzien is van een chipnummer. Daarnaast geldt in de meeste Europese landen dat uw dieren de eerste keer minimaal 21 dagen voor vertrek en daarna binnen het vaccinatieschema de hondsdolheid (Rabiës) vaccinatie gekregen moeten hebben. Bij enkele landen is het zelfs verplicht dat u een titerbepaling hiervoor laat uitvoeren.
Ook zijn er landen die verplichten tot een gezondheidsverklaring, getekend door de dierenarts. U dient hierbij vlak voor vertrek bij de dierenarts langs te komen zodat deze uw hond kan onderzoeken of deze gezond is. Tijdens dit bezoek dient de dierenarts de hond ook een ontwormingskuur toe te dienen en dit af te tekenen in het paspoort. Wanneer u naar het Middellandse Zee gebied gaat is het aan te raden uw hond ook te behandelen tegen Hartworm en Zandvliegen. Hiervoor beschikken wij over tabletten, pipetten en halsbanden
Sommige landen hebben aanvullende regels. Zo kunt u denken aan het verplicht muilkorven en/of aanlijnen van uw hond. Een autogordel of bench in de auto is in sommige landen verplicht (o.a. Duitsland). Let op dat sommige rassen in bepaalde Europese landen verboden zijn of alleen onder strikte voorwaarden het land binnen mogen. Voor de belangrijkste vakantielanden zijn deze als volgt:
Frankrijk:
Frankrijk hanteert, bovenop de Europese regels, nog extra regelgeving voor vechthonden en waakhonden. Deze regels zijn zo streng, dat het beter is om deze honden niet mee te nemen naar Frankrijk. Ook als u op doorreis bent: de Franse Veterinaire Dienst verleent geen ontheffing voor doorvoer. Als u toch uw dier wilt meenemen, zal u aan extra regels moeten voldoen. Vechthonden worden niet toegelaten tot Frans grondgebied. Het gaat hier om honden zonder erkende stamboom:
- Pitbull (American Staffordshire Terriër) of kruising daarvan
- Boerboel (Mastiff) of kruising daarvan
- Tosa of kruising daarvan
Mocht u een hond hebben die gelijkenis vertoont met deze soorten, maar daar niet onder valt, dan kunt u aan uw dierenarts een (in het Engels opgestelde) verklaring vragen, waarin staat dat uw dier niet onder deze soorten valt. Waakhonden worden onder strikte voorwaarden toegelaten tot Frans grondgebied. Het gaat hier om rashonden, dus honden met een erkende stamboom:
- Pitbull (American Staffordshire Terriër)
- Tosa
- Rottweiler of kruising met een Rottweiler
Deze honden moeten over een internationaal erkende stamboom beschikken, die bovendien erkend is door het Franse ministerie van Landbouw. Deze stambomen staan vermeld op de website van de ‘Société Centrale Canine’.
Duitsland
Het is in Duitsland verboden om met bepaalde “gevaarlijke” hondenrassen langer dan vier weken te verblijven. Dit geldt in elk geval voor: Pitbull-terriërs, American Staffordshire Terriërs, Staffordshire Bullterriërs en Bullterriërs. Bovendien heeft u invoerdocumenten nodig om Duitsland binnen te mogen met deze honden. Sommige deelstaten kennen een eigen aanvullende lijst met verboden hondenrassen.
Spanje
Wanneer u naar Spanje gaat moet u er rekening mee houden dat voor “gevaarlijk rassen” een aanlijn- & muilkorfplicht geldt. Daarnaast moet er voor deze rassen een importvergunning aangevraagd worden. Onder deze “gevaarlijke rassen” vallen o.a.: Pitbulls, Dogo Argentino’s, Rottweilers en American Staffordshire Terriërs. Deze regels kunnen overigens ook nog eens per regio verschillen.
Ook landen zoals Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben toelatingseisen betreffende bepaalde hondenrassen.
Hou er rekening mee dat u niet alleen naar de regels en wetgeving van het land van bestemming kijkt, maar ook naar de regels en wetgeving van de landen waar u doorheen reist.
Klik hier voor een volledig overzicht met alle toelatingseisen per land >>