delen via:

Overgewicht (obesitas)

Het is tegenwoordig een veel voorkomend probleem, huisdieren die te zwaar zijn en aan overgewicht lijden. Veel mensen zien niet dat hun hond te zwaar is en houden geen rekening ermee dat dit op latere leeftijd complicaties kan opleveren. Vaak als de dierenarts de eigenaar hiermee confronteert, is het antwoord: “ja, maar hij krijgt echt maar een heel klein beetje voer”. Toch is dit “beetje” dan teveel voor deze hond.

Te zwaar worden is een combinatie van een verkeerde verhouding voer & bewegen. Er wordt teveel voer gegeven en te weinig bewogen. Een hond die maar weinig beweegt, heeft ook maar heel weinig voer nodig. Een dier dat veel beweegt, rent en speelt heeft juist weer wat meer voeding nodig.

Hoe weet ik wanneer mijn huisdier te zwaar is ?

Het makkelijkst om dit te meten is om naar het dier te kijken en te voelen. Als u met uw handen over de borstkas voelt, dan moeten de ribben goed te voelen zijn. Als ze echt afsteken dan is uw dier te mager. Zit er een voelbaar laagje (spek) omheen, dan is uw hond/kat te dik. Als u twijfelt, loop dan gerust een keertje binnen. De weegschaal staat in de wachtkamer. Of vraag de dierenarts of hij/zij uw huisdier te zwaar vindt.

hond met overgewicht

Hoe kan ik mijn huisdier laten afvallen?

 • Geef uw hond minder voer : weeg de hoeveelheid af. Spreek ook af dat één persoon in huis de hond te eten geeft, zodat deze niet dubbel te eten krijgt.
 • Overschakelen op dieetvoer
 • Geen tussendoortjes meer geven
 • Meer laten bewegen: meer wandelen met de hond als dit mogelijk is.

Hoeveel moet ik geven? De richtlijnen staan op de verpakking. Houd daarbij het streefgewicht van uw hond aan. (Als uw hond 10kg weegt en hij zou ongeveer 8kg moeten wegen, dan moet hij voor 8kg gevoerd krijgen)

Het is voor de meeste mensen erg moeilijk hun huisdier “op dieet te zetten”. De hond is gewend een bepaalde hoeveelheid te krijgen en zal dus honger hebben met een kleinere hoeveelheid. De smekende blik om een beetje extra voer is vaak onweerstaanbaar en de verleiding om dan toch wat meer of een extraatje te geven is dan erg groot. Dit is begrijpelijk, maar steeds toegeven, zal er toe leiden dat uw huisdier alsmaar zwaarder blijft worden.

Dieren met overgewicht gaan automatisch minder bewegen, waardoor ze nóg zwaarder worden (vicieuze cirkel)

Er wordt wel eens gezegd: “De hond is lui”. Maar u moet dan ook beseffen dat het een zware hond ontzettend veel moeite komt om overeind te komen, te rennen of te spelen. Dit doet hij dan ook niet meer, juist als gevolg van het overgewicht. Als uw huisdier afvalt, dan zal hij gaandeweg weer meer gaan bewegen.

Tussendoortjes ?

Veel mensen vinden het leuk de hond tussendoortjes te geven. Een hondenkoekje, stukje brood, leverworst of kaas of iets van de tafel tijdens het avondeten. In een normaal voer zit alles wat uw huisdier nodig heeft. Dus alle tussendoortjes zijn extra (lees: teveel). Een stukje leverworst of kaas (met een hoog vetpercentage) of een stukje brood (puur koolhydraten) zorgen voor extra aanzet van vet in het lichaam.

TIP:

Wilt u uw hond toch iets geven tussendoor, dan is dit een heel simpele oplossing:

 • haal een klein beetje voer af van de normale hoeveelheid voer die uw huisdier krijgt
 • voer deze brokjes als tussendoortje, of als u aan tafel zit
 • Voor de hond maakt het niet uit wát hij krijgt, als hij maar íets krijgt. Op deze manier krijgt hij wel een tussendoortje, maar niet méér voer dan zijn normale portie.

Wat een goede uitkomst kan bieden is in dit geval dieetvoer. Dit voer bevat minder voedingsstoffen. Ze kunnen hier dus een normale portie van eten en vallen dan toch af.

Is het erg als mijn hond wat te zwaar is?

Ja, overgewicht is uiteraard niet goed. Te zware dieren lopen, net als mensen, meer gezondheidsrisico’s:

 • Gewrichtsproblemen: vooral oudere honden krijgen last van hun gewrichten (artrose). Bij te zware dieren treedt de vorming van artrose veel sneller op, omdat er veel meer gewicht op de gewrichten rust. Ook moeten zij met hun pijnlijke gewrichten het extra gewicht dragen, wat de situatie verergert.
 • Hogere kans op leverproblemen: de grote hoeveelheden vet kunnen vastlopen in de lever, waardoor deze niet meer goed werkt (leververvetting)
 • Verhoogd risico op suikerziekte

Zijn er nog andere oorzaken waardoor een hond overgewicht krijgt ?

 • Ja, honden met een traag werkende schildklier worden vaak te zwaar. Maar deze hebben nog meer klachten (sloom, slechte vacht).
 • Honden die gewrichtsproblemen hebben, bewegen minder waardoor ze zwaarder worden. Ook hier is de oplossing: minder voer geven!
 • Alle andere aandoeningen waarbij dieren minder gaan bewegen (bijv. een hartprobleem)
 • Na een sterilisatie of castratie hebben de honden de neiging om meer in gewicht aan te komen. Daarom moeten honden en katten na deze ingreep op een dieet. Royal Canin heeft een speciaal voer ontwikkeld om na de sterilisatie/castratie overgewicht te voorkomen: