delen via:

Nieraandoeningen

Een van de belangrijkste organen in het (dierlijk) lichaam zijn de nieren. Honden hebben 2 nieren, een linker en een rechter. De rechter ligt vaak verder naar voren (richting de kop) dan de linker en beiden liggen tegen de rug, bekleed met het buikvlies.

De nieren hebben meerdere functies:

- zuiveren van het bloed van afvalstoffen
- aanmaken van EPO (dit stimuleert weer de aanmaak van rode bloedcellen)
- in balans houden van het circulerende volume in het lichaam

Een nier bestaat uit het schors, het merg en het bekken. Vanuit de omgeving komen bloedvaatjes het niermerg in en het bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen. Verderop in het merg kunnen er essentiële stoffen (waaronder water en natrium) terug geresorbeerd worden het bloed in. Uiteindelijk komt de "urine" in het nierbekken terecht en wordt het afgevoerd naar de blaas.

Een van de belangrijkste organen in het (dierlijk) lichaam zijn de nieren. Honden hebben 2 nieren, een linker en een rechter. De rechter ligt vaak verder naar voren (richting de kop) dan de linker en beiden liggen tegen de rug, bekleed met het buikvlies.

De nieren hebben meerdere functies:

  • zuiveren van het bloed van afvalstoffen
  • aanmaken van EPO (dit stimuleert weer de aanmaak van rode bloedcellen)
  • in balans houden van het circulerende volume in het lichaam

Een nier bestaat uit het schors, het merg en het bekken. Vanuit de omgeving komen bloedvaatjes het niermerg  in en het bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen. Verderop in het merg kunnen er essentiële stoffen (waaronder water en natrium) terug geresorbeerd worden het bloed in. Uiteindelijk komt de "urine" in het nierbekken terecht en wordt het afgevoerd naar de blaas.

Nierfalen kan zowel acuut als chronisch voorkomen. Acuut nierfalen wordt zelden gezien en is vaak het gevolg van een vergiftiging of van verminderde bloeddoorstroming in de nieren (deze eisen namelijk 20-25% van het totale bloedvolume op!). Acuut nierfalen wordt minder gezien dan chronisch nierfalen. Chronisch nierfalen sluipt er vaak heel geleidelijk in; in eerste instantie werken de nieren niet meer optimaal, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat, totdat het lichaam het zelf niet meer kan oplossen en er klachten gaan ontstaan.

Veel geziene klachten zijn de volgende:

  • veel drinken en veel plassen
  • gewichtsverlies
  • niet eten
  • braken
  • lusteloos

De verschijnselen worden veroorzaakt doordat de kapotte nieren bijv eiwit en glucose doorlaten naar de urine en niet terughalen (vermageren, veel plassen). Omdat de afvalstoffen niet optimaal verwerkt worden, wordt de kat misselijk en zal hij stoppen met eten en in een later stadium zelfs gaan braken.

Diagnostiek:

Allereerst is de geschiedenis van belang; wat doet het dier, hoe lang is dat bezig, wordt het erger ja of nee. De dierenarts zal daarna een algemeen lichamelijk onderzoek doen. Vervolgens is bij verdenking op nierproblemen een bloedonderzoek geïndiceerd.

Therapie:

Als de nierwaarden in het bloed erg slecht zijn, is er zoveel nierweefsel kapot dat dit niet meer te verhelpen valt en dat euthanasie in overweging genomen moet worden. Indien de nierwaarden nog niet dramatisch zijn, is een eerste therapie infusie therapie, waarbij het dier gedurende 3 dagen op de kliniek aan het infuus ligt, zodat de nieren 'gespoeld' worden. Na ongeveer 2 weken wordt er opnieuw bloed geprikt om de nierwaarden te bepalen.
Er kan al meteen na het spoelen niermedicatie meegegeven worden; een andere keer zal dit pas gebeuren na het nieuwe bloed prikken, omdat er dan onderscheid gemaakt kan worden tussen acuut en chronisch nierfalen.

Naast medicatie speelt de voeding ook een rol. Hoe minder afvalstoffen er geproduceerd worden, hoe minder hard de nieren hoeven te werken; het gaat dan mn om de hoeveelheid (moeilijk verteerbaar) eiwit. Nieuw bij de Renal dieet voedingen is de Renal versvoeding van Raw Veterinary Diet. Uit ervaring weten we inmiddels dat deze zeer goed gegeten wordt.

RAW Vet diet Renal Balance