delen via:

Mijten: (demodex, schurft)

Demodex

De Demodex-infectie wordt ook wel “jeugdschurft” genoemd. Demodex Canis is een mijt die normaal gesproken in kleine aantallen voorkomt op de huid van honden. Er ontstaan pas problemen als er sprake is van een verstoord evenwicht in de huid en er een overmatige toename ontstaat van de Demodex-mijten. Het komt het vrij veel voor bij honden en met name bij jonge honden van 3 tot 18 maanden oud. Het komt het meest voor tussen de 3 en 6 maanden. Bij honden ouder dan 1,5
jaar veroorzaakt Demodex vrijwel nooit meer problemen. Demodex wordt doorgegeven van moeder op pups in de eerste 2-3 dagen na de geboorte. Besmetting onderling is onwaarschijnlijk.

Demodex uit zich in heftige jeuk, meestal op één plek. Het begint meestal aan de kop (in het gezicht), maar kan door krabben zich ook uitbreiden naar de poten. Er ontstaan kale plekken en later een diepe ontsteking van de huid.

demodex

Door een diep afkrabsel van de huid te maken, kunnen de mijten zichtbaar worden onder de microscoop. Als een hond Demodex blijkt te hebben, moet deze een aantal keer worden gewassen met een bepaalde shampoo. Daarnaast kunnen de Simparica tabletten hiervoor gebruikt worden. Demodex kan een hardnekkig probleem zijn. Als er te snel wordt gestopt met wassen met de shampoo, dan kan het terugkeren. Indien lang genoeg wordt gewassen, dan verdwijnen de huidproblemen vrijwel altijd.

Demodex is niet niet besmettelijk voor andere honden. Tevens is het niet overdraagbaar op mensen en bijvoorbeeld katten.

Schurft

De gewone schurft wordt veroorzaakt door ander soort mijt dan de Demodex-mijt, namelijk door Sarcoptes Scabiei. Schurft uit zich in heftige jeuk die vaak begint aan de kop en zich over het hele lichaam kan uitbreiden. Het komt gelukkig niet veel voor in Nederland. Het komt wel veel voor in landen rond de Middellandse Zee en in andere werelddelen zoals bijvoorbeeld Azië en Zuid-Amerika. Het is zeer besmettelijk voor andere honden en ook voor mensen. Daarom is het beter om in het buitenland voorzichtig te zijn met het aanraken van straathonden. Als u dat toch doet, was dan daarna uw handen! Het kan bijvoorbeeld wel voorkomen dat mensen honden uit Spanje of Griekenland meenemen, welke met schurft besmet zijn.

schurft bij de hond

Schurft kan worden behandeld met injecties ivermectine. Ivermectine mag echter niet worden gebruikt bij Collies, Shelties en Bobtails. Deze behandelen we met Stronghold.