Maagtorsie

Iedereen heeft er wel eens van gehoord; maagtorsie of maagkanteling bij de hond. Een hond met een maagtorsie is een spoedgeval en kan niet wachten tot de volgende dag. Deze aandoening komt eigenlijk alleen voor bij de grote hondenrassen en dan met name die rassen, die een diepe borstkas hebben, zoals bijvoorbeeld de Dobermann, de Herder en de Bullmastif.


De oorzaak is vaak dat nadat de honden hebben gegeten, ze druk gaan rennen en spelen en dat door de zware (voedsel) inhoud in de maag, de maag gaat 'schommelen' en dan in de knel draait. Op dat moment is er nog niet heel veel aan de hand. Echter gaan er gassen gevormd worden in de maag die normaliter via de dunne darm naar achter of via de slokdarm naar voren (boeren) vervoert worden. Nu ligt er een slag in de uitgang (en soms ook in de ingang) van de maag, waardoor het gas niet weg kan. Het gas stijgt op en brengt zo de maag 'omhoog' in de buikholte. Nu gaan de honden snel in omvang toenemen en de maag kan zó vol met lucht gaan zitten dat deze links achter de ribboog zichtbaar/voelbaar wordt. Men kan zich voorstellen dat de hond zich nu knap belabberd voelt.

De verschijnselen die gezien kunnen worden bij een maagtorsie zijn kokhalzen/braken zonder iets op te braken ('loze braakneigingen'), dikke buik die in zeer korte tijd is ontstaan en sloom/hangerig worden.

Een groot gevaar bij een maagtorsie is de snelle achteruitgang van de algehele conditie van de hond; als de maag draait en de milt en het grote net draaien mee, worden er veel bloedvaten afgesloten. Dit betreft vaak de afvoerende vaten, waardoor organen gestuwd gaan raken en het hart tegen heel veel druk moet gaan inpompen. Snelheid is dus geboden !

Therapeutisch zijn er een aantal mogelijkheden al dan niet in combinatie met elkaar;

  • gas van de maag af; dit wordt gedaan dmv een punctie van de maag
  • sonderen; er gaat een slang door de bek en de keel richting de maag, om te achterhalen of de draai ook al in de slokdarm/ingang van de maag zit. Zo kan ook gas en evetue vloeistof de maag verlaten
  • injectie met een maagdarm ontspanner
  • operatie. Tijdens de operatie wordt de kwaliteit van de maagwand beoordeeld en indien deze er goed uit ziet, zal de maag geleegd worden, teruggedraaid worden en vastgezet worden aan de wand. Dit klinkt betrekkelijk eenvoudig, maar zo'n operatie duurt ongeveer 3 uur !