delen via:

Hartworm

De hartworm komt op dit moment met name voor in Zuid Europa. Door de klimaatsverandering is het goed mogelijk dat ook wij problemen gaan krijgen met deze worm.

De larfjes van de hartworm zitten in bepaalde muggensoorten en als een hond of kat gestoken wordt, kan deze larf in de bloedbaan komen. De larf ontwikkelt zich in een paar maanden tijd tot een volwassen worm en deze verblijft dan in het hart of in de longslagaders. Naast het feit dat de volwassen worm weer nieuwe larven produceert, kan deze ook klachten geven.

Honden en katten die besmet zijn met hartworm gaan hoesten (soms met bloed bijmenging), worden benauwd en in een chronisch stadium gaan ze afvallen. In het ergste geval zijn de dieren plots dood. De geziene klachten zijn erger bij de hond dan bij de kat. De wormen gaan na 2-3 jaar dood ‘aan ouderdom’. Dit lijkt gunstig, maar juist dan gaan de wormen stuk en kunnen er deeltjes worm vastlopen in de vaten en zo voor een verminderde doorbloeding van het daarachter liggende weefsel zorgen. Om de diagnose vast te stellen is bloedonderzoek geïndiceerd. In chronische gevallen zijn een röntgenfoto en/of echo nodig om de schade in de longen en het hart in te schatten.

hartworm bij de hond

Voor de meeste wormen is ontworming dé oplossing. Dit geldt echter niet voor hartwormen, aangezien dan hetzelfde gebeurt als wanneer de wormen dood gaan tgv ouderdom. In het geval van hartworm geldt dus zeker dat voorkomen beter is dan genezen. De ontwormmiddelen doden de larven, zodat ze niet uit kunnen groeien tot volwassen wormen.

Indien u op vakantie gaat naar Zuid-Europese landen zoals bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Italië raden we u aan voor vertrek en na terugkomst u hond te behandelen met bijvoorbeeld Milbactor of Advocate ontworming.