delen via:

Epilepsie

Net als epilepsie bij mensen komt dit bij honden regelmatig voor en is het goed te behandelen. Het is zelfs zo dat van elke 100 honden er maar liefst 5 epilepsie kunnen hebben. Epilepsie is eigenlijk een opeenvolging van aanvallen. Deze aanvallen zijn het gevolg van een overstimulatie van de hersencellen door een teveel aan elektrische prikkels. Epilepsie hoeft een gelukkig leven van uw hond niet in de weg te staan.

We kunnen epilepsie onderverdelen in twee categorieën, te weten primaire en secundaire epilepsie. Bij primaire epilepsie wordt er geen achterliggende oorzaak gevonden van de aanvallen. Bij secundaire epilepsie kan er aan achterliggende oorzaken gedacht worden zoals bijvoorbeeld; infecties, tumoren, trauma of slecht werkende organen, waardoor gifstoffen zich opstapelen in het lichaam. De meeste epilepsie patiënten hebben primaire epilepsie en dit wordt vaak gezien bij jonge (ras)honden. De eerste aanval wordt vaak tussen het 1e en 5e levensjaar gezien. Bij katten is epilepsie een zeldzaamheid.

epilepsie bij de hond

Epileptische aanvallen kunnen in veel vormen voorkomen. Zo kan alleen het trillen van een lip al een begin zijn van een aanval. In heftige gevallen ligt uw hond of kat spartelend op de grond, is hij of zij aan het schuimbekken en kan bewustzijnsverlies optreden. Zo’n aanval kan eenmalig zijn en soms duurt het maanden voordat er weer een aanval optreedt.

De drie fases van epilepsie

Fase 1: Gedragsveranderingen bij uw hond voorafgaand aan de aanval

Voorafgaand aan een aanval merkt u misschien veranderingen bij uw hond:

 • Bewegingen, zoals heen en weer lopen of de lippen likken.
 • Lichaamsfuncties, zoals kwijlen of plassen
 • Onrust, zoals janken, blaffen of verstoppen.

Fase 2: De eigenlijke aanval

Meestal begint een aanval met een verstijving van de spieren. Uw hond kan op zijn/haar zij vallen met uitgestrekte poten en de kop naar achteren. Het kan zijn dat de poten peddelende bewegingen maken. De meeste honden ademen zwaarder en sneller, en ze kunnen ook geluiden maken of plassen/poepen.

Fase 3: Verandering bij uw hond na de aanval

Als de aanval voorbij is, kan uw hond een tijdje bewegingsloos op de grond blijven liggen voordat hij/zijn weer probeert op te staan. Veel honden vertonen ook veranderingen in hun gedrag; deze kunnen minuten duren maar ook een dag. Voorbeelden hiervan zijn;

 • Desoriëntatie en wankel lopen
 • Overmatige honger en dorst
 • Ongecontroleerde darm- en blaasactiviteit.

Wat kunt u als eigenaar doen als uw dier een epileptische aanval heeft?

 • Blijf rustig
 • Zorg ervoor dat uw dier zichzelf niet kan verwonden.
 • Creëer een ruimte waar zo min mogelijk prikkels zijn. Zet radio of tv uit, doe de gordijnen dicht of het licht uit en laat geen kinderen of andere dieren bij uw dier komen.
 • Een aanval duurt vaak een paar seconden tot minuten. Als de aanval langer duurt (5 tot 10 minuten), belt u dan uw dierenarts. Ook als er meerdere aanvallen op de dag zijn, is het verstandig uw dierenarts te bellen.
 • Maak een dagboek, waarin u bij houdt wanneer de aanvallen plaats vinden en hoe lang deze duren. Noteer tevens wat uw huisdier laat zien aan verschijnselen.

Download hier een voorbeeld logboek formulier

Indien uw dier last lijkt te hebben van epilepsie, is het verstandig uw dierenarts op de hoogte te stellen en uw huisdier na te laten kijken. Zowel met behulp van klinisch onderzoek als met bloed,- en urine onderzoek moet er gezocht worden naar oorzaken. Als er een oorzaak gevonden wordt voor de epilepsie die buiten de hersenen gelegen is, moet deze (eerst/ook) aangepakt worden. Daarnaast is het mogelijk om bij een verwijscentrum een MRI van de hersenen te laten maken om na te gaan of daar afwijkingen in zijn.

Mocht het zijn dat bovenstaande onderzoeken niet afwijkend zijn, dan kan uw dier geholpen worden met medicatie. Uw dierenarts kan u meer vertellen over de medicatie en het vervolgtraject van uw huisdier.

Moet ik mijn dier medicatie geven?

Bij elke epileptische aanval die uw dier krijgt, wordt er zenuwweefsel in de hersenen beschadigd. Dit kan niet eindeloos doorgaan. Het is dus zeker van belang ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk aanvallen plaats gaan vinden.

Als uw dier medicatie krijgt voor de epilepsie, zal deze worden opgestart in de normale dosering. Al naar gelang het resultaat op deze medicatie, kan de dosering aangepast worden. Het is dus belangrijk dat u het epilepsie dagboek goed bij houd. Uiteraard wordt er geregeld contact gehouden tussen uw dierenarts en u zelf en zal de patiënt ook op controle moeten komen.

Epilepsie is in veel gevallen goed behandelbaar en hoeft niet tussen u en uw huisdier in te komen!

Wilt u meer informatie over epilepsie bij de hond klik hier >>