delen via:

Baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking of pyometra komt vrijwel uitsluitend voor bij niet gesteriliseerde honden. Onder invloed van hormonen ontstaan er veranderingen in de baarmoederwand. Het hormoon progesteron is hoog tijdens de loopsheid, maar ook anticonceptie, de “prikpil”, zorgt voor hoge hoeveelheden progesteron in het bloed. Progesteron verandert het baarmoederslijmvlies (= endometrium) en er ontwikkelen zich cysten (CEH = Cysteuze Endometrium Hyperplasie).Dit is het voorlopende stadium van baarmoederontsteking. Men denkt dat door alle veranderingen onder invloed van hormonen, het afweermechanisme in de baarmoeder tekortschiet. Hierdoor kan er sneller een infectie optreden. Als er bacteriën vanuit de vagina in de baarmoeder terecht komen, kan dit slijmvlies ontstoken raken. Dan ontwikkelt zich een baarmoederontsteking.

Baarmoederontstekingen kunnen zich op twee manieren uiten. Als de baarmoederhals geopend is, dan ontstaat er een vieze, pussige, enorm stinkende uitvloeiing. Als de baarmoederhals gesloten is, dan hoopt deze pus zich op in de baarmoeder en kan het lange tijd lijken of er niets aan de hand is. Op een gegeven moment wordt de wand van de baarmoeder poreus en lekt de pus de buikholte in. De hond wordt dan acuut ernstig ziek en moet dan met spoed geopereerd worden. Ook de nieren kunnen flink beschadigd raken door alle gifstoffen (toxinen) die in het bloed circuleren. Deze toxinen worden gemaakt door de bacteriën in de baarmoeder.

Honden die aan de baarmoederontsteking geopereerd worden, overleven dit soms niet. Het zijn vaak oudere honden. Dit brengt een risico met zich mee. Ook de zieke toestand van het dier (koorts, aangetaste nieren) verhoogt het risico van de operatie en de narcose. Als er niet geopereerd wordt, dan sterft de hond!

Andere symptomen die bij een baarmoederontsteking passen zijn:

  • koorts
  • sloom zijn
  • braken
  • soms een vergrote buikomvang
  • veel drinken
  • veel plassen
  • soms pijnlijk in de buik
  • bloedarmoede (bleke slijmvliezen) bij 40% van de gevallen

Hieronder ziet u een foto van een pyometra (baarmoederontsteking) bij een hond die in onze praktijk is geopereerd.