delen via:

Anti- wormen producten

Op deze pagina treft u een overzicht aan van ons assortiment ontwormingsproducten voor honden, katten en konijnen.

Bij de hond en de kat is het raadzaam om deze iedere 3 maanden te ontwormen. Er zijn verschillende wormen waartegen we ontwormen:

Spoelwormen

Spoelwormen (ook wel rondwormen genoemd) zijn de meest voorkomende wormen bij de hond en de kat, die in het bijzonder bij pups en kittens dodelijk kunnen zijn. Dieren die besmet zijn met spoelwormen scheiden met de ontlasting wormeitjes uit. Deze eitjes worden via de mond opgenomen, komen in de darm en worden daar larven. Deze gaan door de darmwand heen en gaan via de bloedvaten naar de weefsels. In volwassen dieren gaan de larven zich nestelen in deze weefsels en dan stopt de ontwikkeling (‘slapende larven’); in pups en kittens gaan de larven via de bloedvaten naar de longen en geven daar schade. Daar rijpen de larven tot volwassen wormen, deze worden opgehoest en weer doorgeslikt en dan is de cirkel rond.

De slapende larven kunnen in een drachtige teef weer wakker worden en zich verder ontwikkelen; de larven maken een trektocht door het lichaam en komen zo bij de ongeboren pups. De larven kunnen zich ook in het melkklierweefsel bevinden en dan worden ze via de melk uitgescheiden en komen ze zo in de pups terecht. Tijdens de vroege zoogperiode worden ook veel wormeitjes via de ontlasting van de teef uitgescheiden, waardoor de pups ook via deze manier besmet kunnen worden.

Niet alleen in honden en katten gaan spoelwormlarven zich nestelen, maar ook in andere dieren gebeurt dit. Daardoor kunnen vleeseters (waar wij als mens ook onder vallen) door het eten van het vlees ook larven opeten en zich zo besmetten. Bij de mens bestaan 2 syndromen die hiermee samen hangen: het viscerale larva migrans syndroom (larven migreren door long en lever) en het oculaire larva migrans syndroom (larven gaan in de ogen in het netvlies zitten).

Klachten die kunnen samenhangen met een spoelworminfectie zijn dat jonge dieren niet/slecht groeien en conditie verliezen. De vacht is dof en het buikje is bol. Soms kunnen er in het braaksel en in de ontlasting wormen gevonden worden. De dieren kunnen ook longklachten krijgen door de migratie van de larven door de longen.

Preventief moeten honden en katten dus ontwormd worden; alle ontwormmiddelen die bij ons in de praktijk staan werken tegen spoelwormen. Drachtige teven kunnen het best vlak voor de dekking en na de bevalling ontwormd worden.

Lintwormen

Er bestaan verschillende soorten lintwormen, de één gevaarlijker dan de ander. Lintwormen zijn platte, witte wormen die uit verschillende stukjes bestaan, de zogenoemde proglottiden. De meest voorkomende lintworm is de grote lintworm, die wel 2 m. lang kan worden. Deze geeft echter weinig schade, behalve als de worm in grote aantallen aanwezig is met het oog op darmverstoppingen. Een ander type lintworm, is de blaasworm, die wel heel vervelend kan zijn. De blaasworm wordt ook wel de vossenlintworm genoemd, omdat de vos de bron is van de besmetting bij mens en dier. Een besmette vos scheidt eitjes uit in zijn ontlasting en besmet daarmee het milieu. Besmette muizen/ratten kunnen de infectie overbrengen in de hond en de kat. De mens kan besmet worden door het eten van oa wilde bessen of paddenstoelen. De opgenomen eitjes gaan zich nestelen in de longen en in de lever, waar ze blaasjes maken, die vrij groot kunnen worden en daarmee problemen kunnen geven. Incidenteel komen de blazen ook voor in de hersenen en geven ze daar klachten.

Als dieren lintwormen hebben, kan je dit soms zien doordat op de ligplaats van het dier ‘rijstkorrels’ liggen. Deze kunnen ook rondom de anus/onderkant staart gevonden worden. Katten hebben over het algemeen vaker lintwormen dan honden. Preventief moeten honden en katten ontwormd worden met de werkzame stof praziquantel.

Haakwormen

Haakwormen danken hun naam aan het feit dat ze rondom de mond duidelijke haken hebben zitten, waarmee ze zich vasthaken in de huid en deze zo door dringen. Ze migreren naar de darm en geven daar hele lichte diarreeklachten. Goed ontwormen (4x per jaar) is afdoende.

Zweepwormen

Zweepwormen kunnen ook diarree geven, die vaak met wat bloed gepaard gaat. Deze wormsoort vinden we vaak bij puppy's en jonge honden en kunnen (als ze in grote aantallen aanwezig zijn) tot bloedarmoede en de dood leiden. Soms moet het ontwormen (in een korte periode) meerdere malen herhaald worden om van de worm verlost te zijn.