delen via:

Digitale Röntgen

De praktijk beschikt naast echoapparatuur, ook over digitale röntgen apparatuur. Dit apparaat bevat vele voordelen ten opzichte van het analoge röntgenapparaat wat tot nu toe in gebruik was. De foto’s zijn van nog betere kwaliteit en met licht/donker schakeringen kunnen bepaalde delen van de foto lichter of donkerder gemaakt worden, zodat afwijkingen meer naar voren komen. Alles staat meteen digitaal, waardoor de foto’s meteen opgeslagen zijn en niet in een map gearchiveerd hoeven te worden.

Links normale heupen / Rechts HD waarbij de heupkop niet goed in de heupkom ligt.

Wat een ander heel belangrijk punt is vanuit gezondheid van onze medewerkers, is dat er bij digitale röntgen geen blootstelling meer is aan chemische vloeistoffen die voor het ontwikkelen van de foto’s steeds vervangen moest worden.

Met röntgenologisch onderzoek kunnen weefsels in beeld gebracht worden, daar waar de echo niet of nauwelijks doorheen komt. Daarbij moet vooral gedacht worden aan botten en anatomie van de borstholte, aangezien de echo niet door de longen heen kan scannen. Op röntgenfoto’s worden breuken, scheurtjes, tumoren en arthrose (slijtage) van botten en gewrichten zichtbaar. Röntgenfoto’s van de borstholte geven een indruk van eventuele ontstekingen van de luchtwegen en van de afmeting van het hart.

In onze praktijk wordt röntgen ook veel gebruikt voor de dracht. De foto kan gemaakt worden vanaf de 55ste dag dat de teef dragend is. Er kan dan goed gekeken worden hoeveel pups/ kittens er in de baarmoeder zitten.

U kunt zich natuurlijk afvragen wat nu beter is bij een drachtig dier; röntgenologisch of echografisch onderzoek ? Het verschil zit daarin dat echografisch onderzoek meer kan zeggen over de vitaliteit van een jong (hartactie, beweeglijkheid) en röntgenologisch onderzoek meer over de grootte van een jong. Daarnaast is het zo dat voor röntgenologisch onderzoek de verbening van de botten van een pup of kitten zodanig moet zijn, dat dit zichtbaar wordt op een foto.

Ook worden er röntgenfoto's gemaakt voor het fokken met honden. Hiervoor worden officiele HD en ED foto's gemaakt. Deze foto's worden gemaakt voor de raad van beheer (organisatie voor het fokken van honden) Nadat de foto's gemaakt zijn worden deze verzonden naar deze organisatie en worden de foto's beoordeeld bij hun. Wanneer de foto's goed gekeurd worden mag er gefokt worden met de hond. Dit wordt gedaan om het voorkomen dat er erfelijke aandoendingen worden doorgefokt.