Hoe voorkomt u oververhitting van uw dier?

De temperaturen beginnen weer op te lopen en daarmee komt het gevaar op oververhitting bij huisdieren ook weer om de hoek kijken. Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat uw huisdier het lekker koel heeft.

In het onderstaande artikel geven wij u een overzicht van ons assortiment koelproducten en -speelgoed en daarnaast handige tips om oververhitting te voorkomen, te herkennen en te behandelen.

Hieronder enkele verfrissende tips:

Koelproducten

In onze praktijk verkopen we een breed assortiment aan koelproducten. We hebben o.a. koelmatten, koelhalsbanden, en koelbandana’s. Deze producten werken met een speciale koelgel, die geactiveerd wordt op het moment dat het dier contact ermee maakt. Zo blijft uw dier lekker koel gedurende de warme zomerdagen.

Koelspeelgoed

Naast speelgoed dat u in de diepvries kan doen of in het water. Het speelgoed zuigt het water op en wanneer u hond in het speelgoed bijt, komt het water uit het speelgoed waardoor u hond afkoelt. Ook is er speelgoed verkrijgbaar die u met water moet vullen en in de diepvries moet doen, deze koelen uw hond gedurende een lange tijd af. Kom een kijkje in onze winkel nemen voor de verschillende varianten.

Koelpads voor konijnen en knaagdieren

Ook hebben we koelpads voor knaagdieren en konijnen. Dit is een ronde schijf die u in het knaagdierverblijf kunt neerleggen. De schijf dient voor gebruik 4 uur in de diepvries bewaard te worden. Nadat de schijf bevroren is kunt u deze in het verblijf leggen. U kunt ook de eerste tijd als de schijf te koud is een doekje erom binden. De schijf geef koelte af in het verblijf en de diertjes kunnen hier ook op gaan liggen voor extra verkoeling.

Voldoende schaduw- en drinkmogelijkheden

Zorg er op warme dagen altijd voor dat schaduwplekken voor uw dier beschikbaar zijn, zodat uw dier zelf de koelte kan opzoeken. Wanneer u gaat wandelen, kunt u het beste in de bossen gaan wandelen, door de vele bomen zijn er voldoende schaduwplekken in het bos en is de kans veel kleiner dat u hond oververhit raakt. Neem tijdens de wandeling ook altijd voldoende vers water mee, zodat u onder de wandeling een aantal keer kunt stoppen om u hond drinken te geven.  

Honden hijgen veel tijdens warm weer en verliezen dan ook veel vocht. Zorg er altijd voor dat er voldoende vers water voor uw dier is en dat dit in de schaduw staat. Het beste kunt u een aantal keer per dag het water verversen.

Laikka

Wat niet te doen bij warm weer

 • Ga nooit over het hete asfalt wandelen met u hond. Het asfalt kan in de zomermaanden zeer heet worden en de zoolkussentjes beschadigen. Voel altijd zelf met uw platte hand of het asfalt niet te warm is.
 • Laat u hond nooit achter in de auto, de temperatuur kan snel oplopen in de auto. Een hond kan in korte tijd snel oververhit raken. Laat uw dier ook niet achter met een open raampje op hete dagen is de buitenlucht niet koel genoeg om de temperatuur in de auto te laten zakken.
 • Ga niet te lang wandelen of langs de fiets lopen. Een hond kan door inspanning niet genoeg warmte kwijt, een hond kan snel oververhit raken. Loop kleine stukjes, het liefst in de ochtend en avond als de zon onder is.  Wandel op plekken met veel schaduw.
 • Leg u hond niet in de buurt van airco’s of ventilatoren, dit kan irritaties aan het oogslijmvlies geven en lijden tot verkoudheid.

Hoe kun je oververhitting herkennen:

 • Extreem veel hijgen en kwijlen
 • Sloom en verzwakking
 • Rode slijmvliezen
 • De hond voelt extreem warm aan
 • De honden hebben een lichaamstemperatuur boven de 40 C
 • De hond kan zelfs in het ergste geval bewusteloos raken
 • Hoe te handelen bij oververhitting:
 • Leg u hond zo snel mogelijk op een koele plaats
 • Leg een koude natte doek onder zijn buik (niet op de rug)
 • Geef hem voldoende te drinken
 • Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen bij achteruitgang of als u het toch door een van onze artsen wilt laten checken kunt u altijd bellen