Mogelijke spoedgevallen

-Vergiftiging of iets vreemds opgegeten: Wanneer uw dier iets heeft opgegeten wat niet hoort, kan het zijn dat dit een negatief effect op de gezondheid heeft. Als uw dier iets opgegeten heeft, kunt u het beste contact op te nemen met de praktijk om na te gaan of dit schadelijk is voor uw dier. Houd altijd de verpakking bij de hand, zodat duidelijk is wat (en hoeveel) uw dier precies gegeten heeft.

-Bloeding: Een bloeding ziet er al gauw ernstig uit. Een afgescheurde duimnagel bloedt bijvoorbeeld behoorlijk. Als u deze 10 minuten dichtdrukt of verbindt met een schone doek is de bloeding bijna altijd gestopt. Alleen als de (ondiepe) wond blijft bloeden is het nodig om contact op te nemen. Bij een ernstige slagaderlijke bloeding, waarbij het bloed (vaak pulserend) uit de wond spuit, is het belangrijk eerst de wond af te binden. Pas dan kunt u het dier veilig naar de praktijk vervoeren (anders verliest het te veel bloed).

-Epilepsie: Wanneer een dier epileptische aanvallen heeft, zonder rustpauze en die daardoor langer dan een kwartier duren, of zeer hevig zijn, is dit spoed. Ook wanneer de aanvallen langere tussenpozen hebben, maar meerdere keren per dag terugkomen, is het toch raadzaam het dier binnen 24 uur na te laten kijken door de dierenarts.

-Bevalling: Wanneer er langer dan drie uur tussen twee pups of kittens zit, moet u de dierenarts raadplegen. Ook als uw dier langer dan een half uur krachtig aan het persen is en er niets komt, moet u bellen.

-Huidwonden: Deze moeten indien mogelijk binnen 6 uur gehecht worden, voor een betere en snellere genezing. Neem dus contact met de praktijk op als uw dier zich verwond heeft, om te bespreken wanneer deze wond het beste behandeld moet worden.

-Oogletsel: Een flinke beschadiging van een oog kan soms op korte tijd veel erger worden. Als uw huisdier plots veel last van een oog is het altijd verstandig om contact op te nemen met de praktijk om de toestand van uw dier te bespreken.

-Aanhoudend braken of diarree: Als een dier aanhoudend blijft braken of diarree heeft, verliest het veel vocht. Zeker bij jonge dieren kan dit gevaarlijk zijn. Een sliertje rood bloed bij het braaksel of de ontlasting ziet er vaak alarmerend uit, maar is dat meestal niet. Vaak is dit een gesprongen bloedvaatje door braken of persen en valt het bloedverlies erg mee. Bij veel bloedverlies moet u wel bellen!

-Allergische reactie: Wanneer uw hond plots een dik gezicht of allemaal bulten op het lichaam krijgt, kan hij een allergische reactie hebben op bijv. een insect of een plant. Vaak stopt een dergelijke reactie vanzelf, maar als uw dier moeilijk gaat ademen of als hij heel veel jeuk heeft, is het beter om contact op te nemen met de praktijk.

-Oververhitting: Zorg dat honden bij warm weer genoeg verkoeling kunnen vinden in de schaduw of in het water. Voornamelijk kortsnuiten (bijv. Bulldoggen, Mopshonden, etc.) kunnen bij hoge temperaturen in de zomer oververhit raken, omdat ze hun warmte niet kwijt komen. Vaak gaat een dier dan extreem hijgen, veel kwijlen en de slijmvliezen kunnen rood tot paars verkleuren. Neem bij twijfel contact met de praktijk op.

-Blijvende erectie bij een reu: Wanneer de voorhuid bij een reu te strak is, kan dit ervoor zorgen dat de penis in erectie blijft. Wanneer dit te lang duurt, kan het ervoor zorgen dat de penis (deels) afsterft. Meestal is een te nauwe voorhuid een aangeboren probleem, maar in sommige gevallen ontstaat het ook pas later in het leven.